21:39 / 29.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bruxelles žali zbog odluke Njemačke da uvrsti Portugal na crvenu listu

Portugal

Portugal

Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Odluka Njemačke da stavi Portugal na svoju crvenu listu zbog naglog širenja delta inačice koronavirusa nije u skladu s europskim pristupom, izrazila je u utorak žaljenje Europska komisija.

Zemlje članice moraju se konzultirati i koordinirati svoje djelovanje kod uvođenja javnozdravstvenih mjera i moraju izbjegavati zabrane kretanja, upozorio je glasnogovornik te ustanove.

- Mjere koje je donijela Njemačka nisu posve u skladu s takvim pristupom, komentirao je.

- Potpuno je jasna preporuka o mjerama koje se trebaju donijeti kod povlačenja 'kočnice u nuždi', to jest karantene i testova, istaknuo je.

- Važno je da se o svakom povlačenju 'kočnice u nuždi' čim prije obavijesti Komisiju i ostale zemlje članice, dodao je.

Povjerenici Stella Kyriakides (zdravstvo), Thierry Breton (industrija) i Didier Reynders (sloboda kretanja) uputili su u utorak pismo u kojemu podsjećaju da od 1. srpnja na snagu stupa europska zdravstvena potvrda koja će olakšati putovanje unutar EU-a.

Njemačka je odlučila od ovog utorka zabraniti putovanje u Portugal i iz Portugala u Njemačku. Samo će njemački građani i stanovnici sa stalnom dozvolom boravka moći ući na njemački teritorij iz Portugala. No morat će biti dva tjedna u karanteni, čak i ako imaju negativan test.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u prošli utorak žaljenje zbog toga što EU nema zajednička pravila o putovanjima, spomenuvši Portugal koji je sredinom svibnja otvorio granice za britanske i za europske turiste.

Zdravstvena politika je u nadležnosti zemalja članica i bruxellesko izvršno tijelo nema nikakve mogućnosti da nametne svoje preporuke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!