14:37 / 07.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Bruxelles zatvara kafiće i barove na mjesec dana

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Belgija u posljednjih sedam dana ima velik rast broja novozaraženih, oko 2500 dnevno, što je za 57 posto više u odnosu na prethodni tjedan.
Kafići i barovi u Bruxellesu bit će zatvoreni mjesec dana kako bi se usporilo širenje koronavirusa, s čim se teško mire njihovi vlasnici, koji tvrde da su privatne večernje zabave u kućama i stanovima mjesta gdje se virus širi.

-
Covid-19 - najnovije informacije   

Odluka se odnosi na 19 gradskih općina koje čine regiju glavnoga grada Bruxellesa. Stupa na snagu u četvrtak ujutro i trajat će do 8. studenoga.

Restorani mogu ostati otvoreni.

Belgija u posljednjih sedam dana ima velik rast broja novozaraženih, oko 2500 dnevno, što je za 57 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

Predstavnici udruge ugostitelja odmah su kritizirali kao "preradikalnu" mjeru zatvaranja kafića i barova.

- Zatvaraju se mjesta gdje se provode mjere, a s druge strane ništa se ne poduzima protiv ilegalnih privatnih okupljanja. Treba samo otići na društvene mreže i vidjeti koliko ih se organizira, rekao je predstavnik jedne ugostiteljske udruge Fabian Hermans.

- Samo jučer bilo je 17 takvih okupljanja, dodaje Hermans.

Nova belgijska vlada jučer je pozvala građane da ograniče bliske kontakte na najviše četiri osobe. Dakle, jedna osoba može biti u bliskom fizičkom kontaktu s najviše tri osobe bez održavanja socijalne distance i nošenja maske. Te tri osobe moraju biti iste tijekom mjesec dana. U kućne posjete može se pozvati najviše četiri osobe, koje ne moraju biti "bliski kontakti", ali je potrebno držati razmak od metra i pol ili nositi masku.

Riječ je o preporukama jer je provođenje tih mjera nemoguće nadzirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!