21:28 / 17.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Bugarska blokira početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bugarska je u utorak odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za početak pregovora o pristupanju EU-a.
Bugarska je u utorak odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za početak pregovora o pristupanju EU-a.

➡️ Sofija i Skoplje postigli velik napredak u rješavanju nesuglasica

- Bugarska u ovoj fazi ne može podržati nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, izjavila je bugarska ministrica vanjskih poslova nakon video-konferencije ministara za europske poslove, na kojima je jedna od tema bila i proširenje.

Njemački ministar za europske poslove Michael Roth, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da je na dvije zemlje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da riješe svoje bilateralne nesuglasice kako bi pregovori mogli započeti.

- Želimo pomoći, želimo prokrčiti put koliko je to moguće kako bismo krenuli s međuvladinim konferencijama, rekao je Roth.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku. Za formalno otvaranje pregovora zemlje članice moraju usvojiti pregovarački okvir, ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Bugarska inzistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Pokušaji njemačkog predsjedništva na prevladavanju te prepreke zasad nisu urodili plodom.

Sofija traži da se u pregovaračkom okviru reflektiraju njezina stajališta o makedonskom identitetu, jeziku i povijesnim osobama. Ističe da joj neprihvatljiva "revizija zajedničke povijesti, negiranje zajedničkih etničkih i jezičnih korijena i neutemeljene tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!