Bugarska dobila proeuropsku vladu nakon dugog čekanja

06.06.2023.

17:23

Autor: Hina/HRT/V.G.

Bugarska dobila novu vladu

Bugarska dobila novu vladu

Foto: Stoyan Nenov / Reuters

Bugarski parlament je u utorak potvrdio proeuropsku vladu koja je rezultat teških pregovora dviju najvećih stranaka, nakon više od dvije godine nestabilnosti i pet izbora u toj siromašnoj balkanskoj zemlji.


Nova vlada, uglavnom sastavljena od stručnjaka na čelu sa znanstvenikom Nikolajem Denkovom, bez teškoća je dobila potvrdu parlamenta u kojemu ima 132 od 240 zastupničkih mjesta.

Denkov, u šezdesetim godinama, bivši ministar obrazovanja kojeg je izabrala liberalna reformatorska koalicija CC/BD, bit će na premijerskoj dužnosti devet mjeseci.

U radu će mu pomagati bivša europska povjerenica Marija Gabriel koju je predložila konzervativna stranka Gerb. Četrdesetčetverogodišnja dužnosnica će voditi resor vanjskih poslova dok u ožujku 2024. ne preuzme kormilo vlade.

Dvije političke snage, izjednačene na parlamentarnim izborima 2. travnja, objavile su 22. svibnja da su postigle dogovor kojim je prekinuta politička kriza kakva nije viđena od pada komunizma 1989.

Dogovor je poslije zamalo propao pošto su u javnost dospjele snimke koje otkrivaju tvrdokorno neprijateljstvo između dvaju tabora.

No bivši premijeri i suparnici Bojko Borisov (Gerb) i Kiril Petkov (CC) odlučili su svoje neslaganje ostaviti po strani zbog katastrofalnog stanja u kojemu se našla ta zemlja, članica EU-a i NATO-a.

Povezuje ih proeuropsko stajalište u vezi s ratom u Ukrajini, premda je zemlja, duboko podijeljena, povijesno bliska Moskvi.

Njihova se politika, dakle, mora distancirati od politike prijelaznih vlada koje u mandatu predsjednika Rumena Radeva, poznatog rusofila, nisu htjele slati Kijevu izravnu vojnu pomoć.

Potonji je u parlamentu kritizirao tu koaliciju, pozivajući je "da ne izdaje državne interese".

Među prioritetima nove vlade je glasovanje o proračunu koji kasni zbog političkih svađa. Ministrom financija i europskih fondova imenovan je Asen Vasilev školovan na Harvardu.

Nova vlada želi uz to reformirati pravosuđe kako bi se bolje borila s korupcijom i postavila si je cilj čim prije ući u eurozonu i u prostor slobodnog kretanja Schengen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!