Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisale protokol za početak pregovora s EU

17.07.2022.

16:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: artjazz / Shutterstock

Sjeverna Makedonija i susjedna Bugarska nakon dugačkog spora dogovorile su smjernice za početak pristupnih pregovora između Skoplja i Europske unije.

Ministri vanjskih poslova Teodora Genčovska i Bujar Osmani potpisali su protokol u nedjelju u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

Taj bi potez trebao riješiti otvorena bilateralna pitanja, osobito ono koje se tiče tumačenja povijesti i prava etničkih Bugara u Sjevernoj Makedoniji.

Bugarska, članica EU-a od 2007. godine, blokirala je početak pregovora susjedne zemlje od kraja 2020. godine zbog ovog spora.

Francuska, koja predsjeda EU-om do kraja srpnja, iznijela je kompromisni prijedlog. Parlament Sjeverne Makedonije u Skopju odobrio je taj prijedlog u subotu, otvorivši put za njegovo potpisivanje u nedjelju.

Prema medijskim izvješćima, protokolom je predviđeno da se udžbenici i natpisi na spomenicima promijene kako bi bili u skladu s novim dogovorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!