Bugarska nameće nova ograničenja protiv Covida-19

12:52 / 02.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Bugarska nameće nova ograničenja protiv Covida-19

Bugarska nameće nova ograničenja protiv Covida-19

Foto: Ilustracija/Matija Habljak / Pixsell

Restorani i barovi u Bugarskoj morat će od 7. rujna biti zatvoreni u 22 sata, a sportska natjecanja u dvorani održavat će se bez gledatelja, rekao je ministar zdravstva, dok se zemlja priprema za novi porast broja zaraženih.

Bugarska, koja ima najmanje cijepljenih građana protiv koronavirusa u Europskoj uniji, zadnjih je tjedana zabilježila porast zaraženih, uglavnom visoko zaraznom delta varijantom.

Samo danas zemlja sa 7 milijuna ljudi registrirala je oko 1745 novih slučajeva, čime se broj aktivnih zaraza povećao na 32.192.

Od početka pandemije umrlo je oko 18.950 ljudi, a danas su zabilježena još 54 smrtna slučaja u zemlji s najvećom stopom smrtnosti u Europskoj uniji, pokazali su podaci internetske publikacije oxfordskog Sveučilišta Our World in Data.

- Nema mjesta panici. Situacija je ozbiljna, ali ne izmiče kontroli. Nizak postotak cijepljenja tjera nas da uvedemo ove mjere, rekao je novinarima privremeni ministar zdravstva Stojko Kacarov.

Prema novim ograničenjima, koja će biti na snazi do kraja listopada, glazbeni festivali bit će zabranjeni, a kina i kazališta morat će raditi s 50 posto kapaciteta.

Učenicima će biti dopušteno pohađanje nastave kada školska godina počne 15. rujna, rekao je Kacarov, ali je upozorio da će, ako se broj zaraženih nastavi povećavati, možda morati prijeći na online nastavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!