Bugarska odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024.

17.02.2023.

15:30

Autor: V.K./HRT/Hina

Bugarska odustaje od uvođenja eura

Bugarska odustaje od uvođenja eura

Foto: - / Shutterstock

Bugarska odustaje od ciljanog datuma uvođenja eura u siječnju 2024. pošto ne ispunjava neke kriterije, ali će se nastojati pridružiti zajedničkoj valuti Europske unije do 2025. ili ranije, rekla je u petak ministrica financija Rossitsa Velkova.

Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, namjeravala se pridružiti eurozoni početkom 2024. pošto teži većim ulaganjima i kreditnoj sigurnosti, ali se bori s političkom krizom. U travnju ide na izbore peti put u dvije godine.

Velkova je rekla novinarima u petak da zemlja ne ispunjava kriterije povezane s inflacijom niti je usvojila potrebne zakonske izmjene.

- Nismo ispunili obećanja koja smo dali kada smo se pridružili ERM-2 i ne ispunjavamo kriterije inflacije, rekla je Velkova.

Upozorila je da bi izostanak jasnoće oko cilja ulaska u eurozonu u idućih pola godine mogao negativno utjecati na kreditni rejting zemlje.

Dodala je da bi Bugarska, ukoliko ispuni kriterije, mogla ostvariti cilj ulaska u eurozonu najranije sredinom iduće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!