Bugarska uništila velike količine isteklih doza cjepiva protiv COVID-19

04.03.2023.

21:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Cjepivo  protiv COVID-a

Cjepivo protiv COVID-a

Foto: Hannah Beier / Reuters

Bugarska uništava velike količine isteklih doza cjepiva protiv covida-19 i nema planove obnoviti svoje zalihe, rekao je u subotu bugarski ministar zdravstva.

U ovom trenutku nema onih koji cijepe, rekao je u intervjuu na državnoj televiziji Asen Medždiev, koji privremeno obnaša dužnost ministra zdravstva.

Već su uništene "ogrome količine" isteklog cjepiva, a dodatnih 2.8 milijuna doza treba biti zbrinutoi ove godine, rekao je.

On je rekao Europskoj komisiji da Bugarska želi okončati ugovor s BioNTech/Pfizerom prema kojemu je njegova zemlja obavezna kupovati cjepivo protiv koronavirusa do 2025. godine, rekao je Medždiev.

Ovakav stav podržavaju Poljska, Češka i Litva, rekao je.

Bugarska ima najnižu stopu procijepljenosti u Europskoj uniji. Samo 30 posto stanovništva od 6.5 milijuna ima osnovnu imunizaciju protiv virusa, prema službenim podacima. Nije bilo obaveznih zaštitnih mjera protiv virusa od sredine studenog 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!