11:56 / 25.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Bugarska zatvara škole i restorane, Rusija i Poljska imaju rekordne brojeve umrlih

Foto: Stoyan Nenov/REUTERS

Foto: Stoyan Nenov/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Poljska je pak danas imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 tisuća novozaraženih.
Bugarska je danas najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. prosinca dok se kao i ostatak istoka Europe teško bori protiv širenja koronavirusa. ➡️ Koronavirus - najnovije informacije ➡️ Kudelić: Današnji brojevi su alarmantni, tražimo hitne mjere za cijelu Hrvatsku

Pod novim mjerama će se škole i sveučilišta prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni. Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena su. Nakon prosvjeda poduzetnika vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim dućanima, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. Kazališta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta.

Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sustav u toj državi od 7 milijuna stanovnika, prenosi Reuters.

- Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus smanjivanje društvenih kontakata ili karantena. Kako bi ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna, objavio je premijer Bojko Borisov.

Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. Danas je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi.

Poljska je pak danas imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 tisuća novozaraženih. Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 tisuća početkom studenoga, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 tisuća ljudi, a zaraženo je bilo 924 tisuće ljudi. Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski danas je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze.

I Rusija danas ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538. Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!