Bugarski parlament nije uspio izabrati predsjednika

12.04.2023.

20:23

Autor: HRT/D.M.

Prvo zasjedanje novoizabranog bugarskog parlamenta

Prvo zasjedanje novoizabranog bugarskog parlamenta

Foto: Stoyan Nenov / Reuters

Obnovljeni politički sporovi u Bugarskoj onemogućili su novoizabranom parlamentu da započne s radom, manje od dva tjedna nakon izbora, piše u srijedu agencija dpa.

Bugarska Narodna skupština nije uspjela izabrati predsjednika na konstituirajućoj sjednici u srijedu. Nijedan od dvojice kandidata nije uspio dobiti potrebnu većinu.

Parlament ne može početi s radom bez izabranog predsjednika i klubova zastupnika, a ni predsjednik Rumen Radev ne može dati nijednoj stranci mandat za pokušaj formiranja nove vlade. U parlamentu je zastupljeno šest suprotstavljenih političkih frakcija.

Politički zastoj u Bugarskoj onemogućava stabilnu vladu ili trajnu koaliciju u parlamentu. Početkom travnja održani su peti parlamentarni izbori u posljednje dvije godine.

Na posljednjim izborima je savez desnog centra Građana za europski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova i Unije demokratskih snaga (SDS) dobio 26 posto podrške. Liberalno konzervativni savez stranaka Nastavljamo promjene (PP) i Demokratske Bugarske (DB) na čelu s bivšim premijerom Kirilom Petkovom bio je drugi na izborima s 24 posto podrške birača.

No Petkov je već odbacio mogućnost da dva saveza formiraju koalicijsku vladu i rekao da blok desnog centra ima "drukčije vrijednosti". Pristaše saveza smatraju Borisova i njegovu stranku GERB korumpiranima.

Izbori za predsjednika bugarskog parlamenta odgođeni su do četvrtka. Stranke se nisu složile ni oko iznenađujućeg prijedloga drugoplasiranog bloka PP-DB o rotaciji predsjedničke funkcije između dva vodeća tabora svaka dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!