09:10 / 16.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Bugarski predsjednik imenovao privremenu vladu

Bugarski predsjednik Rumen Radev

Bugarski predsjednik Rumen Radev

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Bugarski predsjednik Rumen Radev ponovno je imenovao aktualnog premijera Stefana Janeva da vodi privremenu administraciju do formiranja nove vlade, objavljeno je u službenom državnom listu. Najsiromašnija država članica EU-a održat će 14. studenog treće parlamentarne izbore ove godine, nakon što poslije izbora u travnju i srpnju nitko nije uspio sastaviti vladu.

Rumen Radev, koji se kandidira za novi mandat na predsjedničkim izborima koji su također najavljeni  za 14. studenog, raspustio je parlament i ponovno imenovao većinu privremenih ministara koji su preuzeli dužnost u svibnju, nakon gotovo desetljeća političke dominacije bivšeg premijera desnog centra Bojka Borisova. Nova privremena vlada stupa na dužnost danas. 


Nova privremena vlada morat će Bruxellesu iznijeti nacionalni plan o tome kako planira iskoristiti više od šest milijardi eura iz EU-ova fonda za oporavak od koronavirusa i zaštititi državu od epidemije i mogućeg dolaska migranata iz Afganistana.


Dvojica najpopularnijih ministara Borisovljeve vlade desnog centra, ministar gospodarstva Kiril Petkov i ministar financija Asen Vasilev, neće biti dio nove administracije jer se očekuje da će uskoro objaviti osnivanje vlastite političke stranke.


Radev je za privremenog ministra financija imenovao Valerija Beltčeva, školovanog na Harvardu i čovjeka s dugogodišnjim uspjehom u bankarstvu i području javnih financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!