11:14 / 03.10.2020.

Autor: Hina/Dnevnik/Vijesti/IMS/P.F./HRT

Bujice odnose kuće, dvoje mrtvih, devet nestalih

-

-

Foto: - / -

Oluja je uzrokovala bujice, poplave i nestanak struje za desetke tisuća ljudi.
Dvije su osobe smrtno stradale, a devet ih se smatra nestalima u Francuskoj i Italiji, nakon što je olujno nevrijeme pogodilo pogranična područja tih dviju zemalja, izazvavši velike poplave koje su oštetile ceste i domove, izvijestile su vlasti u subotu. Izdan je crveni, najviši stupanj opasnosti. Oluja je uzrokovala bujice, poplave i nestanak struje za desetke tisuća ljudi.

Po podacima kojima raspolažu vlasti, zasad je na području Francuske nestalo najmanje osam osoba. Među njima su i dvojica vatrogasaca čije je vozilo odnijela nabujala rijeka. Na tv snimkama iz obiju zemalja vidi se da su vodene bujice razorile više prometnica i cesta te srušile nekoliko mostova, a rijeke su se izlile iz svojih korita.

Najteže je stanje u departmanu Alpes-Maritimes, odakle su stigle dramatične snimke. Spasilačke službe evakuiraju stanovništvo, zatvorene su škole i fakulteti. Poplavljeno je i područje Nice. Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrogasca, nestali su nedaleko od Nice.

Premijer Jean Castex i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes.

- Šokiralo me ono što sam danas vidio, rekao je na konferenciji za novinare Castex nakon obilaska pogođenih područja, dodavši kako strahuje da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći.

Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi je rekao da je nevrijeme prouzročilo znatnu štetu.

- Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio, rekao je gradonačelnik.

Stanovništvo jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave izazvale prometni kaos. U nevremenu je jak vjetar odnio cijeli most. Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava.

U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pričinila veliku štetu te izazvala pravi kaos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zabilježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat.


Lokalne su vlasti izvijestile da su u Italiji smrtno stradale najmanje dvije osobe, jedan vatrogasac na kojega je palo drvo te muškarac 30-ih godina čiji je automobil završio u nabujaloj rijeci koja je odnijela dio ceste. Zasad se još traga za još jednim talijanskim državljaninom, a 21 osoba, za koju se ranije strahovalo da je nestala, pronađena je i sada su svi na sigurnom. Među njima je bila i skupina njemačkih planinara.

Nevrijeme se spustilo na sjeverozapad Italije, u regije Pijemont i Liguriju. Rijeka Tanaro izlila se iz korita, i odsjekla nekoliko manjih gradova. Dužnosnici u Pijemontu izvijestili su o rekordnih 630 mm kiše, koliko je u samo 24 sata palo u Sambughettu, blizu granice sa Švicarskom. Regionalne vlasti Pijemonta pozvale su talijansku vladu da proglasi izvanredno stanje nakon što je razina rijeke Po u samo 24 sata porasla za tri metra. Najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo. Neki su ljudi morali napustiti svoje domove. Materijalna šteta je velika.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

- U kritičnoj smo fazi. Rijeka je prerasla razinu mosta, što se još nikad nije dogodilo. Morali smo evakuirati 40 osoba. Nadamo se da će kiša stati, izjavio je načelnik Vernantea Gia Piero Dalmasso.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove.l

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa zapovjednikom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.

Olujno jugo diže valove i na našoj obali. Zaustavilo je najfrekventniju trajektnu liniju, onu od Zadra do Preka. Jak vjetar rušio je stabla i na Visovcu, a na Lastovu udari su bili jači i od 120 kilometara na sat.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!