Bundestag odobrio mandat Bundeswera i prihvatio rezoluciju o BiH

08.07.2022.

15:38

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

default error photo

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u sklopu misije EUFOR ALTHEA, koje je prekinuto prije deset godina, podržali su zastupnici stranaka njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, kao i stranke demokršćanske oporbe. Misija je ograničena na maksimalno 50 vojnika i za sada je ograničena na godinu dana.

Istodobno je prihvaćena i rezolucija stranaka vladajuće koalicije pod nazivom "Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost", kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini. U rezoluciji se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ovaj dio rezolucije izazvao je unutar zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kontroverze zbog nespominjanja i Bakira Izetbegovića kao nositelja nacionalističke politike u BiH.

Rezolucija sadrži 22 točke koje između ostalog sadrže i zalaganje za sankcije za one osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH. Isto tako se od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traži distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji EUFOR opravdano je pogoršanom sigurnosnom situacijom u zemlji.

Zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Josip Juratović upozorio je za Deutsche Welle kako predložena rezolucija ima manjkavosti koje mogu prouzročiti nove probleme.

- Bojim se da će to biti samo rezolucija koju će zloupotrijebiti nacionalisti u izbornoj kampanji i to bi bilo kobno. To treba spriječiti, kazao je Juratović.

U odnosu na sadržaj političkog dijela rezolucije o BiH kazao je kako ona sadrži neke generalizacije koje mogu biti problem. Na mjestu gdje se spominje da u BiH vlada politički nepotizam i nacionalizam, piše 'u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima', a onda se poimenično spominju stranke i lideri tih stranaka.

- To su Dragan Čović i HDZ, pa Milorad Dodik i SNSD, a sve bošnjačke stranke, pošto i tamo ima nacionalizma, stavljaju se pod sumnju da su sve nacionalističke, što nije točno, kaže Juratović.

Njegovo je stajalište kako bi valjalo jasno kazati da je uz Čovića i Dodika za stanje u BiH odgovoran i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, čije je verbalno zalaganje za građansku državu Juratović ocijenio neiskrenim.

Adis Ahmetović: rezolucija o BiH otvara vrata EU

Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović ocijenio je da rezolucija izglasana u Bundestagu otvara Bosni i Hercegovini vrata za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU, no ključni političari u Sarajevu i Mostaru različito tumače sadržaj tog dokumenta. 

- Mi smo danas jasno rekli da nećemo dopustiti da netko radi na cijepanju države ili da stvara treći entitet, te da su BiH i zapadni Balkan dio europske obitelji, da trebaju biti dio EU i da ih na tom putu trebamo podržati. Ta rezolucija otvara vrata i stvara novi put da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, kazao je među ostalim Ahmetović za portal sarajevskog "Dnevnog avaza".

U BiH oprečna viđenja rezolucije

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se izravno oglasio no zato je priopćenjem reagirala koordinacija Hrvatski narodni sabor (HNS) kojoj je on također na čelu. Ahmetovića su označili najodgovornijim za sadržaj rezolucije i tog SPD-ova zastupnika proglasili su radikalnim bošnjačkim unitaristom.

Na sličan način rezoluciju je prokomentirao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

- Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložila bi svoj utjecaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti, kazao je Dodik.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je pak da je zadovoljan činjenicom da sazrijeva spoznaja o stvarnom stanju u BiH i uzrocima problema koje ta zemlja i dodao da je Njemačka tek jedna u nizu među državama koje su odlučile reagirati na to.

Grlić Radman: Službeni stav Berlina sadržan je u aktima EU-a

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je da prihvaćena rezolucija "neobvezujuća politička izjavi potaknuta od jednog zastupnika bošnjačkog podrijetla koja ne odražava službeni stav Njemačke" i poručio da je službeni stav Berlina sadržan u aktima Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!