Bundestag ukinuo dio povlastica Schroederu

15:40 / 19.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Gerhard Schroeder

Gerhard Schroeder

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Njemački parlament Bundestag ukinuo je dio povlastica koje Gerhard Schroeder uživa kao bivši kancelar, javljaju njemački mediji. Na sankcije protiv bivšeg šefa njemačke vlade pozvao je danas i Europski parlament. 

Članovi Odbora za proračun njemačkog parlamenta ukinuli su financiranje ureda s osobljem na koje Gerhard Schroeder ima pravo kao bivši kancelar. Osoblje koje je do sada stajalo na raspolaganju bit će premješteno na druga radna mjesta. Ukidanje privilegija uslijedilo je nakon što su stranke vladajuće koalicije, među kojima je i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kojoj je Schroeder godinama bio predsjednik, u odboru podnijele zahtjev.

Gerhard Schroeder i dalje ima pravo na povlaštenu plaću u mirovini i osobnu zaštitu.

Demokršćanski zastupnički klub je bivšem kancelaru, zbog njegovih i dalje prisnih veza s režimom Vladimira Putina, htio oduzeti i ove povlastice. Tzv. plaća u mirovni iznosi 35% aktualne plaće kancelara što u ovom slučaju iznosi 8300 eura mjesečno. Uz to Schroeder prima naknadu za vrijeme provedeno u vladi Donje Saske i kao zastupnik Bundestaga.

Schroeder, koji je kancelarsku dužnost obavljao od 1998. do 2005., se posljednjih mjeseci nalazi na udaru kritika šire njemačke javnosti zbog toga što je i nakon napada Rusije na Ukrajinu štitio postupke Vladimira Putina s kojim gaji prisno prijateljstvo. Schroeder se godinama nalazi u vrhu ruske energetske industrije te je kao član uprave Rosnefta, prema pisanjima njemačkih medija, primao godišnju plaću od šest milijuna eura.

Europski parlament pozvao je danas na sankcije protiv Schroedera zbog njegova poslovanja i političkih veza s Rusijom. Potez Europskog parlamenta je uvelike simboličan jer moć uvođenja sankcija ima Europsko vijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!