Čelnici Armenije i Azerbajdžana na sastanku u Bruxellesu drugi tjedan

09.05.2023.

08:32

Autor: M.M./Hina/HRT

Nikola Pašinjan i Ilham Alijev

Nikola Pašinjan i Ilham Alijev

Foto: Annegret Hilse / Reuters

Čelnici Armenije i Azerbajdžana sastat će se sljedeći tjedan u Bruxellesu, priopćila je Europska unija, što je posljednji u nizu pokušaja da se osigura trajan mirovni sporazum i riješe dugotrajne razlike oko teritorija Nagorno-Karabaha.

Do sastanka 14. svibnja između armenskog premijera Nikola Pašinjana i azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva dolazi nakon razgovora između njihova dva ministra vanjskih poslova koji su potaknuli američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da sugerira da je napredak moguć.

U priopćenju na web stranici Vijeća EU-a stoji da će se trostrani sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom održati u sjedištu EU-a.

Armenija i Azerbajdžan, obje bivše sovjetske države, vodile su dva rata tijekom 30 godina usredotočujući se na Nagorno-Karabah, priznat kao dio Azerbajdžana, ali naseljen uglavnom Armencima.

U šestotjednom sukobu 2020., okončanom primirjem uz rusko posredovanje, Azerbajdžan je povratio teritorij izgubljen u prvom ratu nakon raspada SSSR-a. Između dviju strana povremeno izbijaju granični sukobi.

Pašinjan i Alijev održali su nekoliko krugova razgovora, uglavnom u organizaciji EU-a ili Rusije, ali nisu uspjeli riješiti otvorene poteškoće, uključujući demarkaciju granice i pristup područjima preko teritorija onog drugog.

U najnovijem priopćenju EU-a navodi se da će se dvojica čelnika sastati i 1. lipnja u Moldaviji na sastanku kojemu je pokrovitelj EU, a sudjelovat će i francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!