14:51 / 17.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Čelnici EU-a jedinstveni u pogledu odgovora na američke carine i Irana

-

-

Foto: - / -

Tusk je jučer pozvao članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Unija treba biti zahvalna Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.
Čelnici EU-a pokazali su u Sofiji jedinstvo u pogledu odgovora na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i najavili da su spremni zaštiti svoje interese, a zatražili su i trajno izuzeće od američkih sankcija na čelik i aluminij.

Trumpova administracija produljila je izuzeće na carine na europski čelik i aluminij samo do početka lipnja te se jednostrano povukla iz iranskog nukleranog sporazuma, ponovno uvodeći sankcije Teheranu.

"Mi smo jasno istaknuli našu poziciju o pitanjima trgovine sa Sjedinjenim Državama. Naša zajednička pozicija je da želimo neograničeno izuzeće, ali smo i spremni razgovarati o recipročnom smanjenju trgovačkih barijera", izjavila je njemačka kancelerka Angela Merkel po dolasku na summit EU-zapadni Balkan.

Čelnici EU-a su sinoć na radnoj večeri pet sati razgovarali o najnovijim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je prema riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska pomogao "Europi da se oslobodi svih iluzija" i da joj uz takve prijatelje kao što je Trump ne trebaju neprijatelji.

Tusk je jučer pozvao članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Unija treba biti zahvalna Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.

"Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti 's ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje'. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija", izjavio je Tusk.

"Kada izazovi zaprijete nestabilnosti svijeta jedino je rješenje udružiti naše snage i odgovoriti jednim glasom. Europska suverenost je jamac međunarodne stabilnosti", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Odnosi su pod pritiskom. Predsjednik Tusk je iznio vrlo oštru ali točnu ocjenu. Ono što imamo jest nepredvidljiva američka politika koja je jednostavno protiv naših interesa. Ne možemo i nećemo to prihvatiti", istaknuo je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Želimo stalno izuzeće od carina na čelik i aluminij. Onda možemo razgovorati o smanjenju carinskih tarifa", dodao je Kurz.

Što se tiče nuklearnog sporazuma s Iranom, Merkel kaže da se svi slažu da on nije saveršen, ali da ga  treba provoditi i dograditi.

"Svi u EU-u dijele mišljenje da sporazum nije savršen, ali da trebamo ostati u njemu i nastaviti pregovore s Iranom o drugim pitanjima poput balističkog programa", rekla je Merkel.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite kaže da se traže načini za zaštitu europskih tvrtki koje rade u Iranu.

"Velika je šteta za proces denuklerizacije Irana, ali također prihvaćamo da u sporazumu koji smo potpisali ima mjesta za poboljšanje. Tražimo tehnička rješenja za zaštitu naših tvrtki koje rade u Iranu, uključujući i tzv. 'blokirajuću klauzulu' koja bi djelomično mogla zaštiti europske tvrtke koje rade u Iranu", rekla je Grybauskaite.

Jedna od mogućih mjera za zaštitu europskih tvrtki koje se spominju jest korištenje "blokirajuće klauzule" po kojoj se američki ekstrateritorijalni zakoni ne bi provodili u EU-u. Na te se mjere EU pozivala 1996. kada su Sjedinjene Države prijetile europskim poduzećima u vezi s Kubom, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!