Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija: uspostava zatvorenih centara za azil na dobrovoljnoj osnovi

29.06.2018.

08:30

Autor: M.M./Hina

default error photo
Dogovorili su uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.
U Bruxellesu je završio dvodnevni summit. Razgovaralo se o mnogim temama, a dominirala je migrantska kriza. Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija. Dogovorili su uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama.

Nakon intenzivne rasprave o najizazovnijoj temi za Europsku uniju dobar je znak što smo se uspjeli dogovoriti o zajedničkoj izjavi. Austrija će tijekom predsjedanja Vijećem imati mnogo posla. Dogovorili smo se o pet smjernica, a dvije nam još nedostaju za zajednički europski sustav azila. No optimistična sam jer možemo nastaviti raditi premda još ima mnogo posla u prevladavanju različitih stajališta, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni u kontrolirane centre u državama članicama. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.

U tim centrima, koji će imati punu potporu EU-a, omogućit će se razlučivanje ilegalnih migranata, koji će biti vraćeni, od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita. Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dublinske uredbe, kaže se u zaključcima summita o migracijama.

Čelnici su također pozvali Vijeće i Komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u suradnji s trećim zemljama i s Visokim povjereništvom UN-a za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.
Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminiranjem poticaja za kretanja na opasan put, kaže se u zaključcima.

Čelnici su također dogovorili jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi.

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU-a, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Europsku uniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!