10:32 / 30.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Čelnici EU-a potpisali sporazume o budućim odnosima s Velikom Britanijom

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potpisali sporazume o budućim odnosima s Velikom Britanijom. Britanski premijer Boris Johnson potpisati će koje će popodne u Londonu.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potpisali su u srijedu ujutro u Bruxellesu sporazume o budućim odnosima s Velikom Britanijom, koje će popodne u Londonu potpisati britanski premijer Boris Johnson.

➡️ Države članice EU-a odobrile sporazum s Velikom Britanijom
➡️ EU spreman pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa
➡️ Veleposlanici EU-a jednoglasno odobrili trgovinski sporazum s Britanijom

Čelnici dviju europskih institucija stavili su potpise na tri sporazuma - glavni Sporazum o trgovini i suradnji, zatim sporazum o razmjeni povjerljivih informacija te sporazum o nuklearnoj suradnji Euratom.

Sporazumi se počinju primjenjivati od 1. siječnja 2021. Michel i von der Leyen potpisali su po dvije kopije svakog od tri sporazuma koji će zatim zrakoplovom u pratnji dužnosnika EU-a biti prevezeni u London gdje će ih popodne potpisati premijer Boris Johnson.

Po jedna kopija svakog sporazuma ostaje u Londonu, a ostale se vraćaju u Bruxelles. Nakon potpisivanja, svi sporazumi bit će objavljeni u službenom glasilu EU-a na svim službenim jezicima.

Vijeće EU-a je u utorak pisanim postupkom usvojilo odluku o privremenoj primjeni sporazuma dok ga ne potvrdi Europski parlament.

Budući da nije ostalo dovoljno vremena da ispregovarani Sporazum o trgovini i suradnji do kraja godine potvrdi Europski parlament, odlučeno je da zemlje članice odobre privremenu primjenu.

Očekuje se da će Europski parlament glasati o potvrdi sporazuma početkom sljedeće godine, u siječnju ili veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!