Čelnici EU-a uz Ukrajinu, najavljene nove sankcije Rusiji

10.02.2023.

Zadnja izmjena 17:01

Autor: HTV/

O zaključcima izvanrednog summita EU-a

O zaključcima izvanrednog summita EU-a

Foto: HTV / HRT

U Bruxellesu je održan izvanredni sastanak Europskog vijeća. Na njemu je sudjelovao i ukrajinski predsjednik VoIodimir Zelenski kojemu su europski čelnici obećali nastavak pomoći i podrške u obrani od ruske agresije. Hrvatsku je predstavljao premijer Andrej Plenković, a o zaključcima summita za izvijestila je dopisnica HTV-a. 

Nakon summita, HTV-ova dopisnica Jasna Paro izvijestila je da su europski čelnici razgovarali o stanju na području migracija, konkurentnosti europskog gospodarstva i o Ukrajini. Dodala je da je najviše medijske i političke pozornosti izazvao  olazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bruxelles i njegovi razgovori, pojedinačni i skupni, s europskim liderima.


- Zelenski je od Bruxellesa tražio još više modernog zapadnog oružja, uključujući borbene zrakoplove. Tražio je jasnu i čvrstu europsku perspektivu i garanciju da će do kraja ove kalendarske godine doći do otvaranja pristupnih pregovora između Ukrajine i Europske unije. Zelenski je novinarima rekao da je zadovoljan rezultatima razgovora u Bruxellesu, da je većina čelnika izrazila spremnost stati uz Ukrajinu do kraja i do pobjede i da je većina izrazila spremnost dostaviti  Ukrajini traženo oružje, pa i borbene zrakoplove, kazala je.


Istaknula je kako je činjenica da  nitko od lidera i ni jedna država u Bruxellesu nije potvrdila slanje borbenih zrakoplova Ukrajini, a Zelenski nije dobio čvrste garancije da će se do kraja godine otvoriti pristupni pregovori. 


-Gospodarskim temama lideri EU-a vratit će se sljedeći mjesec, a predsjednica Europske komisije najavila je da će Komisija za desetak dana izaći s prijelogom novih sankcija za Rusiju. Vijeće EU-a podržalo je ukrajinski mirovni prijedlog u 10 točaka, čija je temsljna poruka teritorijalna cjelovitosti Ukrajine, izvijestila je dopisnica HTV-a. 

Meloni optužila Pariz da ugrožava jedinstvo EU-a oko Ukrajine


Talijanska premijerka Giorgia Meloni optužila je u petak Francusku da ugrožava jedinstvo Europske unije po pitanju Ukrajine zbog održane francusko-njemačke večere s ukrajinskim predsjednikom u Parizu na koju nisu bili pozvani ostali europski saveznici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreli su se u srijedu navečer uoči summita EU-a.

Nacionalistička talijanska čelnica rekla je da je večera u Parizu neprimjerena i udvostručila svoje kritike u petak kad je poručila da je ključno da blok s 27 članica pokaže jedinstveno lice pred krizom.

- Ono što je bilo ispravno je fotografija Zelenskog s 27 (čelnika EU-a). Sastanak u Parizu kao uvod u to jedinstvo bio je politička pogreška, rekla je Meloni na kraju summita, sugerirajući da bi Macronova inicijativa mogla potkopati potporu Kijevu.

- Nikome od nas nije lako nositi se s pitanjem Ukrajine s obzirom na javno mnijenje. Ono što radimo, radimo jer je to ispravno, ali možda nije najlakša stvar u smislu konsenzusa, dodala je.

Ispitivanja javnog mnijenja u Italiji dosljedno su pokazivala tek mlaku potporu Ukrajini. Nedavno istraživanje IPSOS-a pokazalo je da samo 30 posto Talijana podržava slanje oružja ili sustava protuzračne obrane Kijevu u odnosu na njih 63 posto u Britaniji, 52 posto u Francuskoj i 48 posto u Njemačkoj.

Melonijin prethodnik i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi, blisko je surađivao s Macronom i Scholzom na formuliranju odgovora EU-a na rusku invaziju. Njih trojica su zajedno otputovali u Kijev prošlog lipnja kako bi se susreli s ukrajinskim predsjednikom.

No bliski odnosi znatno su zahladili prošlog listopada nakon što je Meloni, euroskeptična konzervativka, preuzela vlast. Upozorila je Francusku i Njemačku, dva najveća gospodarstva eurozone, da ne pokušavaju nametnuti svoju politiku ostatku bloka.

- Varaju se oni koji misle da u EU postoji prva liga i druga liga, oni koji misle da bi Europa trebala biti klub u kojem postoje oni koji više i oni koji manje vrijede, rekla je.

Iako predstavlja veliku promjenu u odnosu na iskusnog Draghija, Meloni se ipak čvrsto držala njegove proukrajinske politike, unatoč skepticizmu nekih koalicijskih partnera. U petak je ponovila da je ključno nastaviti podržavati Kijev.

- Oni koji govore da Ukrajini ne treba pomoći rade protiv suvereniteta i slobode nacije, rekla je Meloni i dodala da će EU nastaviti podupirati Kijev.

Meloni je izrazila žaljenje što se Zelenski neće obratiti videovezom na talijanskom glazbenom festivalu Sanremo, nakon kritika talijanskih političara da bi bilo neprikladno miješati zabavan događaj s tako ozbiljnom temom kao što je rat Ukrajini.

Organizatori su njegovo sudjelovanje sveli na poruku koju će pročitati voditeljica festivala u subotu.

-  Očito bih više voljela da je bio tamo, rekla je Meloni novinarima nakon dvodnevnog summita EU-a.

Dodala je da je unatoč tome važno što će Zelenski prenijeti svoju poruku. Polemike je opisala kao "zaista vrlo sporedno pitanje u smislu međunarodne politike".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!