07:42 / 06.05.2020.

Autor: I.D./D.M./IMS/HRT

Čelnici EU-a: Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji

-

-

Foto: - / -

Vijeće je usvajanjem Zagrebačke deklaracije dalo i zeleno svjetlo otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.
Čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji usvojili su Zagrebačku deklaraciju kojom su potvrdili nedvosmislenu europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju europskih vrijednosti i načela. Vijeće je dalo zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Zagrebačka deklaracija - bitan dokument
- Donijeli smo važne odluke koje dokazuju našu privrženost zamljama zapadnog Balkana. Tome u prilog govori i financijska podrška od 3,3 mlrd. eura kratkoročno i srednjoročno kao pomoć  toj regiji u borbi s Covidom 19. Druga važna odluka je da čvrsto podupiremo europsku perspektivu ovog dijela Europe uz nužnost provedbe reformi vezano za vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također je važna odluka Vijeća o davanju zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Von der Leyen: Zemlje Zapadnog Balkana su naši privilegirani partneri

- Iako je ovo virtualni summit, ovo je dokaz da je zapadni Balkan prioritet za EU i Europsku komisiju, on pripada Europi. EU za tu regiju osjeća odgovornost, naročito vezano za borbu protiv pandemije, kazala je Ursula von der Leyen. Ponovila je da EU u tome financijski pomaže regiji kako bi se virus pobijedio, ali i premostile gospodarske posljedice pandemije. Za napredovanje u pristupnim pregovorima, naglasila je - nužne su provedbe reformi za vladavinu prava.

Plenković: EU stoji iza zemalja JI Europe

- Želimo odaslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza ovih zemalja. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković. "Mi smo najmlađa članica EU-a i itekako dobro razumijemo što to naši najbliži susjedi iz regije Balkana žele i htjeli smo održati ovaj sastanak na vrhu kako bismo im odaslali snažnu poruku da EU stoji uz njih i da jesu na putu prema EU", dodao je Plenković. Ponovio je riječi Ursule von der Leyen da je proces proširenja jedan je od najuspješnijih procesa u povijesti EU-a.

- Ministri EU-a: Koordinirani pristup aplikacijama za kontrolu pandemije
- Ususret Zagrebačkom summitu EU - Zapadni Balkan

Zagrebački summit prije 20 godina otvorio je vrata Unije zemljama zapadnog Balkana. Dva desetljeća poslije u Zagrebačkoj deklaraciji naglašava se potpora europskoj perspektivi, ali se ne spominje ni članstvo ni proširenje, zbog čega analitičari diljem zapadnog Balkana izražavaju razočaranje. S obzirom na okolnosti, za premijera je to ipak važan politički dokument.- Poruka ovog sastanka koji se održava na moju inicijativu, na inicijativu Hrvatske, da Europska unija stoji spremna podržati reformske i europske napore svih nama susjednih zemalja. (...)  Poruka je EU-a da se financijski podržava svih šest nama susjednih zemalja u borbi protiv Covida 19, da Europska komisija priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovita izvješća o napretku ovih zemalja, kazao je premijer Andrej Plenković uoči početka summita.Tijekom hrvatskog predsjedanja promijenjena je metodologija i odobren početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali bez datuma. Sjeverna Makedonija, koja je zbog euroatlantskih aspiracija bila prisiljena promijeniti ime, sve manje krije nezadovoljstvo i očekuje da se prijeđe s riječi na djela. BiH predala je zahtjev za članstvo, ali joj je Bruxelles poslao podužu domaću zadaću koju mora napraviti. Zbog hrvatsko-bošnjačkih prijepora o legitimnosti Željka Komšića, zapela je izrad akcijskog plana za pristupanje.Analitičari smatraju da je EU zemljama zapadnog Balkana ponudila svoj maksimum u ovom trenutku. Iako je svih 6 zemalja načelno predano europskim integracijama, ni jedna nije ni blizu završetku pregovora, a kamoli članstvu u Europskoj uniji.

Eurozastupnica Željana Zovko (HDZ) kazala je u Temi dana kako je održavanje ovog skupa veliki uspjeh za hrvatsku diplomaciju jer ga organiziramo kao najmmlađa članica. Usvojena rezolucija važna je zbog mira i stabilnosti, kako zbog događaja iz prošlosti tako i u svjetlu današnje prijetnje Covida 19, dodala je. Tonino Picula kazao je kako je učinjen iskorak u činjenici da politika proširenja ne bude usputna politika EU-a. Pritom je dodao kako budućeg proširenja neće biti bez temeljite reforme Unije.Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana okupio je šefove država ili vlada iz država članica EU-a i čelnike šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana: Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Kosova. Sastankom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen predstavlja EU. Sastanku su prisustvovali i Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, David Sassoli, predsjednik EP-a te predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Europske investicijske banke i Vijeća za regionalnu suradnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!