Čelnici EU-a postigli kompromis oko rješenja za plinsku krizu

21.10.2022.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/P.F./Hina/HRT/V.G.

Čelnici EU-a postigli kompromis oko rješenja za plinsku krizu

Čelnici EU-a postigli kompromis oko rješenja za plinsku krizu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Čelnici zemalja članica Europske unije rano jutros su, nakon cjelonoćne rasprave, postigli načelni dogovor o mehanizmu za ograničavanje cijene plina. Dogovoreno je da će članice Unije osigurati zajedničku nabavu plina, nastaviti raditi na smanjenju potražnje i stvoriti novu, referentnu vrijednost za utvrđivanje cijene ukapljenog naftnog plina kojim se trenutačno Unija dominantno koristi. No, budući da će izrada tog modela potrajati mjesecima - dogovoreno je i privremeno rješenje - svojevrsni cjenovni plafon ako cijene plina podivljaju. Europska unija će sljedeće godine pomagati Ukrajini s milijardi i pol eura mjesečno.

Jedanaest sati je trebalo da Njemačka i Nizozemska odustanu od svojih stajališta i da se postigne kompromis koji omogućuje kakav-takav napredak u pregovorima. Konkretne odluke prepuštene su Europskoj komisiji i ministrima energetike koji će o tome raspravljati idući utorak. Unija sada ima dobar i čvrst temelj za nastavak razgovora o cijeni energenata, tvrdi čelnica Europske komisije. 

Do završetka ogrjevne sezone uspostavit će se alternativna referentna vrijednost na burzi plina. Kompromisom je zadovoljan i njemački kancelar koji se uporno protivio radikalnijim intervencijama na tržištu plina smatrajući da bi to moglo izazvati nestašice.

Privremena kontrola cijena plina bila bi na snazi sve dok se ne uspostavi novi sustav formiranja cijene. Zajednička nabava, na inzistiranje Mađarske koja ima dugogodišnji sporazum s ruskim Gazpromom, neće biti obvezna. Zajedničkoj kupnji mogu se priključiti i zemlje Zapadnog Balkana. 

Cijene europskog plina od kolovoza, kada je dosegnut vrhunac, pale su za više od 60%, no očekuje se da će s dolaskom zime ipak porasti.

video thumb

Napravljen je veliki korak naprijed, ali bit će zadovoljan kada mjere budu provedene i kada se smanje računi za energiju, izjavio je belgijski premijer Alexander De Croo u petak po dolasku na nastavak dvodnevnog samita čelnika EU-a. Ta izjava možda najbolje sažima rezultate višesatne rasprave koja je počela u četvrtak popodne, a završila u petak rano ujutro.

Usuglašeni zaključci sadržavaju mnoge ograde i uvjete, što bi trebali razraditi ministri energetike koji se sastaju u sljedeći utorak.

Dogovoreno je da se uspostavi privremeni mehanizam za ograničavanje visokih skokova cijena plina i ograničavanja cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.

No to tek treba biti uspostavljeno i pitanje je hoće li se u tom uspjeti u sljedećim danima. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će možda trebati izvanredni summit sljedeći mjesec.

- Ovo je dobar znak solidarnosti. Znamo da agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ima brojne posljedice za svijet i Europu, a to se posebno vidi u visokim cijenama energije. Položili smo sada temelj kako bismo omogućili Europi da zajednički djeluje i odlučuje o tim temama, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada o temi cijena energije. Čelnici su dali strateške smjernice koje smo željeli o prijedlogu koji smo stavili na stol i o tome će sljedeći tjedan, u utorak, raspravljati ministri energetike, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

- Uspostavit ćemo korektivni tržišni mehanizma kako bismo ograničili iznimno visoke skokove cijena plina, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Postoji snažna odlučnost da zajednički djelujemo kao europske zemlje kako bismo smanjili cijene energije, zajamčili sigurnost opskrbe i nastavili raditi na smanjenju potreba. Riječ je o veoma važnom dogovoru koji već ima učinka, u proteklim satima značajno je smanjena cijena plina, dakle, radimo zajedno, kao Europljani. Ovo je inicijativa Europskoga vijeća i Europske komisije kojom se poduzimaju nužni koraci kako bi se zajamčilo da smo vjerodostojni, snažni i da štitimo naše europske građane, rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. 

- Pozivamo na financijsku solidarnost koja će Komisiji u idućim tjednima omogućiti da iznese prijedloge za financijske mehanizme koji jamče korištenje zajmova koji se danas ne upotrebljavaju, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

video thumb

- Mi smo s naše strane ponovili sve ono što govorimo cijelo vrijeme. Bilo je tu nekih posebnosti, ova zemlja, ona zemlja, ali je na kraju bio dobar dogovor. Vidite kako su reagirala tržišta - cijena plina je odmah pala. Politička poruka Europske unije s najviše razine ovakvom odlukom je polučila efekt, rekao je nakon summita hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici su usuglasili zaključke kojima su zadužili komisiju i ministre energetike da donesu konkretne mjere i odluke kako bi se smanjile cijene plina.

Dogovoreno je da se uspostavi privremeni dinamični cjenovni raspon za transakcije prirodnog plina kako bi se odmah ograničili slučajevi prekomjernih cijena plina".

Čelnici EU-a zatražili su od Komisije i ministara energetike da "hitno donesu konkretne odluke o dobrovoljnoj zajedničkoj nabavi plina, osim za obvezujuće okrupnjavanje potražnje za obujam koji je ekvivalentan 15 posto potreba za punjenjem skladišta, u skladu s nacionalnim potrebama, i ubrzanju pregovora s pouzdanim partnerima kako bi se potražila uzajamno korisna partnerstva, a da se pritom u potpunosti iskorištava zajednička tržišna snaga Unije i u potpunosti upotrebljava platforma EU-a za energiju, koja je otvorena i za zapadni Balkan i tri pridružena istočna partnera".

Također je postignuta suglasnost da se do proljeća sljedeće godine uspostavi alternativna referentna vrijednost na burzi plina kako bi se u obzir uzeo sve veći udio ukapljenog plina na tržištu. Sada se koristi indeks na nizozemskoj burzi plina, TTF, koji služi kao referentna vrijednost za Europu. Taj indeks uzima u obzir samo plin koji se dostavlja plinovodima, a njegova cijena je odletjela u nebo nakon prekida isporuke ruskog plina i ne uzima u obzir sve veći uvoz ukapljenog plina kojim se kompenzira ruski plin.

Taj novi indeks trebao bi osigurati stabilne i prihvatljive cijene za sljedeću godinu, prije svega za punjenje skladišta plina za sljedeću sezonu 2023/2024. Do tada se za stabiliziranje cijena plina koristio privremeni dinamični cjenovni koridor.

Dogovoreno je i da se uspostavi privremeni okvir za ograničavanje cijene plina koji se koristi u proizvodnji električne energije, pri čemu se treba izraditi analiza troškova i koristi, osigurati da ne dođe do povećanja potrošnje plina i spriječiti da se tako subvencionirana proizvodnja električne energije ne izvozi u treće zemlje. Riječ je tzv. iberijskom modelu koji se već koristi u Portugalu i Španjolskoj.

EU planira dati Ukrajini 1,5 milijardi eura mjesečno sljedeće godine

Europska unija će sljedeće godine pomagati Ukrajini s milijardi i pol eura mjesečno, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

To je ukupno oko 18 milijardi eura stabilnih i pouzdani prihoda, izjavila je von der Leyen nakon završetka summita čelnika EU-a.

Drugi dan samita šefova država ili vlada čelnika EU-a glavna tema bila je pomoć Ukrajini i rasprava o odnosima s Kinom.

Ukrajini će trebati sljedeće godine između tri i četiri milijarde eura mjesečno, što će financirati EU, SAD i financijske institucije, dodala je predsjednica Komisije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Europska unija trebala razmotriti mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Sastanak u Bruxellesu prati la je HRT-ova reporterka Jasna Paro:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!