Čelnici Europske unije pozvat će Kinu da pomogne u zaustavljanju rata u Ukrajini

20.06.2023.

21:37

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: motioncenter / Shutterstock

Čelnici Europske unije idućeg bi tjedna trebali pozvati Kinu da pomogne u okončanju rata u Ukrajini, uključi se u globalne izazove poput klimatskih promjena i rebalansira gospodarske odnose s Europskom unijom, rekao je u utorak visoki dužnosnik EU-a.

Čelnici EU-a sastaju se na summitu u Bruxellesu od 29. do 30. lipnja, a među glavnim temama su Kina i ekonomska sigurnost. Poziv Kini naveden je u nacrtu zaključaka pripremljenih uoči summita, koji bi se mogli promijeniti.


Dužnosnik je rekao da su nacrti zaključaka u skladu s deklaracijom skupine G7 iz svibnja, ali sa specifičnijim pitanjima EU-a i Kine poput ponovnog uravnoteženja gospodarskih odnosa i potrebe za reciprocitetom.


- Mislim da je važno da postavimo pojam smanjenja rizika i diversifikaciju u fokus, rekao je dužnosnik, referirajući se na politiku EU-a da smanji gospodarsko oslanjanje na Kinu.


Dužnosnik je rekao da će čelnici vjerojatno usredotočiti svoje rasprave na ulogu Kine glede ruske invazije na Ukrajinu i gospodarske veze. Zapadni čelnici pozvali su Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavila sukob.


Ranije u utorak, Europska komisija predstavila je novu strategiju ekonomske sigurnosti, zagovarajući jaču kontrolu izvoza i odljeva tehnologije. Komisija nije spomenula Kinu, ali je ona očito bila u središtu njezinih misli.


Dužnosnik je rekao da su neke zemlje članice EU-a trenutačno prilično oprezne u pogledu prijedloga s obzirom na to da su izdavanje izvoznih dozvola i sigurnost nacionalna nadležnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!