21:07 / 23.11.2019.

Autor: T.V./HRT

Cerar: Arbitraža je konačna i obvezujuća

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenski šef diplomacije Miro Cerar rekao je da je arbitraža konačna i obvezujuća te je i RH mora implementirati.
Slovenski političari umanjuju važnost izvještaja slovenske parlamentarne komisije za nadzor javnih službi koji je procurio u javnost. U njemu se potvrđuje da su brojna slovenska državna tijela bila upregnuta kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici. Ministar vanjskih poslova Miro Cerar koji je u vrijeme dok je Hrvatska raskinula arbitražni sporazum bio premijer na Twitteru je poručio da je arbitraža konačna i da ju Hrvatska mora izvršiti. 

Državni vrh o arbitraži: Spor riješiti bilateralno 

Reagirao je na komentar predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, vezan uz otkriće da su slovenske obavještajne službe od početka bile dio nastojanja Slovenije da utječe na rješenje graničnog prijepora s RH. Njezinu je izjavu doveo u vezu s predsjedničkim izborima.

- Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati, naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je arbitražni sud nakon što je 2015. bila otkrivena nedopuštena komunikacija službenice ministarstva Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom presudio da se nije radilo o tako teškom kršenju arbitražnog sporazuma. Što se tiče samog izvješća parlamentarnog povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi, u ministarstvu vanjskih poslova kažu da na to nemaju komentara, prenijeli su slovenski mediji.

- Mi smo točno naveli što je u tom događaju išlo krivo, kakvu je zaštitu Slovenska obavještajna agencija nudila slovenskoj projektnoj ekipi i normalno je da im je ta zaštita nuđena upravo zato da Hrvati ne bi presreli informacije koje su bile od vitalnog značenja za nas, poručio je Matej Tonin, predsjednik Komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi slovenskog parlamenta.

- Nadam se da sve to neće naštetiti odluci suda u Luksemburgu, iako mislim da takvi postupci gospodina Tonina traže odgovornost jer nanosi štetu slovenskim nacionalnim interesima, kaže Karl Erjavec, bivši slovenski ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!