20:53 / 08.03.2018.

Autor: HRT

Cerar dobio potporu za pravne postupke protiv Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Kako je ustvrdio, sve su parlamentarne stranke podržale vladinu namjeru slanja pisma predsjedniku Europske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru.
Slovenska vlada će pismo Europskoj komisiji s elementima tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne presude o granici poslati idućeg tjedna, najavio je slovenski premijer Miro Cerar, nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je dobio političku potporu za svoja stajališta o arbitraži.

"Vrlo sam zadovoljan što je rasprava na sjednici bila vrlo konstruktivna, te što  smo u tom pogledu sačuvali jedinstvo", kazao je Cerar. Dodao je kako su sve parlamentarne stranke podržale vladinu namjeru slanja pisma predsjedniku EK Jeanu-Claudeu Junckeru. To pismo je uvod u moguću tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, a zajedno sa ministarstvom vanjskih poslova pripremali su ga ugledni domaći i francuski stručnjaci, kazao je Cerar, dodavši da ne želi otkrivati sadržaj pisma, ali da je ono "vrlo dobro" pravno osmišljeno i koncipirano.

Delo: Juncker opet uznemirio Sloveniju koja traži prijatelje za provedbu arbitraže

Ako bi se dogodilo da Komisija u roku tri mjeseca na argumente iz pisma ne bi odgovorila u smislu da će pojačati pritisak na Hrvatsku da prihvati provedbu arbitražne presude, vlada će nakon toga posebnim zaključkom donijeti odluku da Slovenija treba sama pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luxembourgu, kazao je Cerar. Dodao je da današnja politička potpora namjeri vlade da tuži Hrvatsku, ako ne pristane na provedbu arbitražne presude, znači da je vlada za moguću tužbu dobila političku punomoć i da će takva tužba Slovenije biti "legitimna".

Cerar je kazao da pismo koje je pripremljeno i koje je dobilo potporu stranaka iznosi "konkretne slučajeve" kršenja prava EU-a od strane hrvatskih vlasti, a do kojih dolazi upravo zato što Hrvatska "odbija" arbitražnu presudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!