12:42 / 07.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Cerar: RH daje loš primjer Balkanu na njegovu europskom putu

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Neprihvaćanjem presude arbitražnog suda Hrvatska šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU, rekao je slovenski premijer Miro Cerar.
Neprihvaćanjem presude arbitražnog suda Hrvatska šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU, kazao je razgovoru za bečki Der Standard slovenski premijer Miro Cerar.

Na pitanje treba li Srbija prije ulasku u EU priznati Kosovo, budući da je to najteže granično pitanje u regiji, Cerar je kazao da se zalaže za ulazak cijele regije u EU ako te države ispune uvjete, među kojima je i rješenje otvorenih graničnih pitanja prije ulaska.

Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rješenje trebale bi prihvatiti 'naš model' i probleme riješiti arbitražom jer bi drugi načini rješenja konflikta bili opasni, ustvrdio je Cerar, dodavši da hrvatski primjer nepoštivanja arbitražne presude nije u tom smislu poticajan za regiju. Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regiji, ali i Europskoj uniji, kazao je Cerar.

Zato će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najprije pred Europskom komisijom, a onda i pred sudom EU-a, osobito ako na pismo koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Bruxelles Komisija ne bude reagirala u skladu s očekivanjima, upozorio je Cerar.

Najavio je da će Slovenija imati rezerve glede planiranog ulaska Hrvatske u Schengensku zonu, ako se rješenje spora oko granice ne bude riješilo kako očekuje Ljubljana. Ne mogu zamisliti da Hrvatska ili bilo koja država  bude u Schengenskoj zoni, a da prije toga njene granice ne budu definirane, kazao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska danas ne bi bila niti u Europskoj uniji da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!