15:50 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Cerarova vlada donijela nove provedbene zakone - Bužini i Škrile opet u RH

Miro Cerar

Miro Cerar

Foto: - / -

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara 'pripao' Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.
Slovenska vladaje donijela nekoliko novih provedbenih zakona, te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku.

Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode, te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem lipnja prošle godine po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovice Savudrijske vale, a imala bi i pravo na  nesmetani prolaz brodova, te na postavljanje kabela, posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.

Zakon o općinama trebao bi se po prijedlogu vlade promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran kojoj su 1994. na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka 'priključeni' zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara 'pripao' Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.

Izmjenom zakona o zaštiti prirode vlada kako navodi želi omogućiti brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 sa arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.

Slovenska vlada isto je tako predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. proglasio slovensku zaštitno-ekološku zonu i epikontinentalni pojas u Jadranu.

Presudom arbitražnog suda nastalo je novo pravno stanje, jer je utvrđeno da Slovenija nema morskih zona zapadno od granice određene istom presudom u Piranskom zaljevu te da posljedično nema ni epikontinentalni pojas ni zaštitnu ekološku zonu. Zapadno od tako definirane morske granice Slovenija ostvaruje pravo samo na spojnicu što ne uključuje i pravo na istraživanje, eksploatiranje ili gospodarenje prirodnim bogatstvima, obrazložila je Cerarova vlada svoj zakonski prijedlog.

Isto tako, slovenska vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. članka pomorskog zakonika, prema kojemu je vanjska granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.

S arbitražnom presudom određena državna granica dijelom definira i granicu teritorijalnog mora, a u Piranskom zaljevu i granicu unutarnjih voda. Dosadašnji pomorski zakonik zato državnu granicu na moru više ne definira na odgovarajući način jer je ona sada određena međunarodnim aktom s koordinatama, pa time odredba u pomorskom zakoniku postaje nepotrebna, navela je u obrazloženju prijedloga novog pomorskog zakonika slovenska vlada.
rijeka Dragonja

rijeka Dragonja

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!