Česi i Poljaci kritiziraju Orbana u kontekstu rata u Ukrajini

24.11.2022.

Zadnja izmjena 17:01

Autor: HRT/Hina/Reuters

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

 Čelnici Poljske i Češke u četvrtak su javno kritizirali mađarskog premijera Viktora Orbana razotkrivši podjele u Višegradskoj skupini koje je pogoršao rat u Ukrajini.

Jedinstvo u Višegradskoj skupini, osnovanoj 1991., na velikoj je kušnji zbog rata u Ukrajini jer se Orban protivi strožim europskim sankcijama protiv Rusije koje uključuju energente. S druge strane, Poljska, Češka i Slovačka spadaju među najžešće kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini.

- Ovo nije najbolje vrijeme za (višegradski) format i mađarska oprečna stajališta značajno utječu na situaciju i kompliciraju je, rekao je češki premijer Petr Fiala pred odlazak na sastanak čelnika Višegradske skupine u Slovačkoj.

- Nije tajna da stajališta mađarskog premijera, od kojih se neka čak može opisati kao provocirajuća, ne pomažu da se ova suradnja odvija jednako dobro kao u prošlosti, dodao je.

Orban je ovaj tjedan dodatno razljutio susjede noseći na nogometnoj utakmici šal s kartom Velike Mađarske koja obuhvaća dijelove Ukrajine, Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske i Srbije.

Fiala je rekao da će se o tome također razgovarati na summitu u Košicama. Poljska također sve više kritizira Orbana zbog njegovih stajališta o Ukrajini. Poljski premijer Mateusz Morawiecki kritizirao je Mađarsku što nije ratificirala ulazak Švedske i Finske u NATO.

Samo Mađarska i Turska od 30 saveznika još moraju ratificirati ulazak dviju zemalja u NATO. Unatoč takvim tenzijama, Višegradska skupina i dalje je važan forum unutar EU-a, rekao je poljski premijer.

- Ne možemo dopustiti da se Višegradska skupina raspade. To je struktura koja štiti interese naših zemalja od drugih interesnih skupina iz zapadne Europe, rekao je.

Mađarska će ratificirati pristupanje Finske i Švedske NATO-u početkom iduće godine

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u četvrtak da će mađarski parlament ratificirati pristupanje Finske i Švedske NATO-u početkom iduće godine.

Orban je na brifingu nakon sastanka Višegradske skupine u Slovačkoj rekao da je njegova vlada već odlučila da će Mađarska podržati pristupanje Finske i Švedske u NATO i da će parlament staviti to pitanje na dnevni red svoje prve sjednice iduće godine.

- Mađarska će sigurno podržati njihovo pristupanje, rekao je Orban.

Parlament počinje s radom sredinom veljače. Mađarska i Turska jedine od 30 saveznika nisu ratificirale pristupanje dviju zemalja u NATO.

Orbanova stranka Fidesz u parlamentu ima dvotrećinsku većinu. Mađarska vlada proslijedila je dva relevantna prijedloga zakona parlamentu u srpnju.

Finska i Švedska odlučile su ući u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!