Češka: cjepivo će biti obvezno za neke profesije i starije ljude

06.12.2021.

20:38

Autor: P.F./Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Češka vlada odlučila je da će cijepljenje protiv COVID-a 19 biti obavezno za sve koji rade u bolnicama i staračkim domovima, kao i za policajce, vojnike i neke druge profesije, te za sve građane iznad 60 godina, rekao je ministar zdravstva Adam Vojtech.


Zemlja od 10,7 milijuna ljudi zaostaje za prosjekom Europske unije u cijepljenju protiv COVID-a 19 te prolazi kroz još jedan val zaraze koji je prisilio bolnice da zaustave liječenje slučajeva koji nisu hitni te zatraže pomoć od vojske i volontera.

Susjedna Austrija uvela je obvezu cijepljenja za sve građane, a neke druge zemlje, uključujući Njemačku, razmišljaju o obveznom cijepljenju.

- Druge zemlje idu ovim putem. To je trend koji će prevladati u Europi, rekao je Vojtech. 

Obraćajući se novinarima video vezom, s obzirom na to da se nalazi u izolaciji nakon što je testiran pozitivno na virus, Vojtech je rekao da će njegovo ministarstvo ovaj tjedan izdati uredbu kojom se cjepivo protiv covida-19 dodaje drugim obveznim cjepivima, time potvrdivši ranija medijska izvješća. Onima koji odbiju bit će zabranjen rad u profesijama u kojima rade, rekao je.

Uredba bi trebala stupiti na snagu od ožujka, no može biti kratkog vijeka, barem u trenutnoj formi, jer nova vlada desnog centra koja bi već sljedeći tjedan mogla preuzeti vlast prosvjedovala je protiv cijepljenja na temelju dobi.

Visoki član nadolazeće koalicije preko vikenda je rekao da će buduća vlada ukinuti obvezu cijepljenja za građane preko 60 godine, no da bi cijepljenje moglo biti obavezno za izabrane profesije.

Vojtech je rekao da se svejedno ide s uvođenjem uredbe.

- Uvjereni smo da je ovo ispravan put, rekao je.

Samo 59,6% Čeha je cijepljeno, u usporedbi s europskim prosjekom od 66,4%, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Agencija STEM u petak je objavila rezultate ankete prema kojima se 19% populacije protivi cijepljenju. Javnost je prema anketi bila ujednačeno podijeljena u svojoj podršci ili neslaganju s obaveznim cijepljenjem.

Češka je od početka pandemije zabilježila 33.768 smrti povezanih s koronavirusom, što je jedna od najgorih stopa prema broju stanovnika globalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!