Pavel ispred Babiša u prvom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj

14.01.2023.

Zadnja izmjena 17:42

Autor: P.F./T.V./Vijesti/HRT/Hina

Posljednja radijska predsjednička debata

Posljednja radijska predsjednička debata

Foto: David W Cerny / REUTERS

Umirovljeni general Petar Pavel preuzeo je vodstvo nad bivšim premijerom Andrejem Babišem u prvom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj, pokazuju rezultati nakon što je prebrojano 99,1% glasova.

Birališta u Češkoj otvorena su u u petak u 14 sati, a zatvorila su se u subotu u isto vrijeme. Pravo glasa imalo je 8,3 milijuna glasača. Petar Pavel je osvojio 35,24% glasova, a Andrej Babiš, koji je vodio od početka prebrojavanja, osvojio je 35,15%, pokazali su rezultati prvog kruga.

U predizbornim anketama vodili su Pavel i Babiš, a u drugom krugu se između njih dvojice daje blaga prednost Pavelu.

Predsjednička funkcija nema izvršne ovlasti, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudaca, čelnika središnje banke te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. Imaju ograničene ovlasti u vanjskoj politici i zapovjednici su vojske.

Prema procjenama analitičara uoči izbora, koji god kandidat pobijedi bit će više prozapadno orijentiran od Zemana koji je promicao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom.

Dvojica kandidata sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. i 29 siječnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!