18:53 / 03.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Češka ima rekordnih 650 novozaraženih

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Vlasti poručuju da zdravstveni sustav zbog malog broja hospitaliziranih nije pod pritiskom.
Češka republika je zabilježila rekordnih 650 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no vlasti poručuju da zdravstveni sustav zbog malog broja hospitaliziranih nije pod pritiskom. 

Te posljednje brojke, zabilježene u protekla 24 sata, sveukupan broj zaraženih u toj državi od 10,7 milijuna stanovnika podigle su na 25.773. Češka bilježi 425 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je manje u usporedbi s drugim državama Europske unije. U pet dana od 26. kolovoza bilježe se veći brojevi novozaraženih nego bilo kada tijekom prvog vala pandemije.

Češka vlada naglašava kako mali broj pacijenata zaraženih virusom u bolnicama -  u srijedu navečer ih je bilo 172, od toga 40 u ozbiljnom stanju pokazuje da zdravstveni sustav nije pod pritiskom. 

Zaraza se proširila među sportskim timovima zbog čega su otkazane utakmice, ali i među vladinim dužnosnicima. Ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček i ministrica rada Jana Malacova su na Twitteru objavili da su u samoizolaciji nakon što su se osobe s kojima su bili u kontaktu pokazale pozitivnima na virus. 

U srijedu je u samoizolaciju otišao ministar zdravlja Adam Vojtech, nakon što je čelnica zavoda za javno zdravstvo Jarmila Razova bila pozitivna na virus, a u izolaciji je i ministar industrije Karel Havliček. 

Češka je bila među prvim državama koja je u ožujku uvela restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa, no brzo ih je ukinula i poručila da više neće uvoditi ograničenja koja će ugušiti gospodarske aktivnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!