20:26 / 21.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Češka ministrica obrane predložit će slanje streljiva Ukrajini

Sukob na istoku Europe

Sukob na istoku Europe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Češka ministrica obrane Jana Černochova predložit će vladi sljedeći tjedan slanje pošiljke topničkog streljiva Ukrajini u vrijeme dok se strahuje da Rusija možda priprema invaziju.

Zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Černochova je rekla da je Češka odabrala streljivo kalibra 152 milimetra s popisa zaliha koje je zatražila vlada u Kijevu.

- To bi bila donacija, rješavamo proceduru kako bi se to moglo obaviti što je prije moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz nju, rekla je ona nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskyjem oko tog pitanja.

Černochova je rekla da će daljnji detalji o pošiljci biti objavljeni nakon što vlada razmotri taj prijedlog sljedeće srijede.

Lipavsky je rekao da je Češka spremna za "najgori scenarij" u situaciji uzrokovanoj ruskom "taktikom ucjene koja prijeti invazijom na Ukrajinu".

Rusija poriče da planira napad, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Unatoč intenzivnoj diplomaciji s Rusijom, Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici kažu da ne mogu razmotriti zahtjeve Moskve za sigurnosnim jamstvima dok gomila vojnike u blizini granice svog susjeda i održava vojne vježbe u Bjelorusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!