Češka nazvala Rusiju prijetnjom, Kinu sustavnim izazovom

29.06.2023.

07:22

Autor: HRT/V.G./Hina

Prag

Prag

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Češka vlada nazvala je Rusiju izravnom prijetnjom, a Kinu sustavnim izazovom u novoj sigurnosnoj strategiji, koju je kabinet prihvatio u srijedu, a koja odražava, kako je navedeno kraj razdoblja mira i stabilnosti u Europi nakon završetka hladnog rata.

Srednjoeuropska zemlja i članica NATO-a i EU-a "mora se pomno pripremiti za mogućnost da postane dijelom oružanog sukoba", premda rizik od napada na zemlju ostaje nizak, stoji u strateškom dokumentu.

Češka Republika počela je razmatrati odnose s Rusijom i Kinom kada je sadašnja vlada preuzela dužnosti krajem 2021., nakon što je prethodna vlada bivšega predsjednika Miloša Zemana održavala bliske kontakte s obje zemlje.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., sadašnja vlada desnoga centra ubrzo je pružila potporu Kijevu šaljući vojnu opremu, uz ostalo i tenkove.

- Rusija namjerno djeluje protiv češke političke, ekonomske i društvene stabilnosti, stoji u strateškom dokumentu.

- Ona predstavlja fundamentalnu prijetnju našoj sigurnosti, dodaje se.

Kina, ističe se "dovodi u pitanje međunarodni poredak", što ima štetne posljedice po euro-atlantsku sigurnost.

- Zajednički interes Rusije i Kine je oslabiti utjecaj i jedinstvo demokratskih zemalja. To sistemsko suparništvo je dugoročno, ističe se.

U prijašnjoj češkoj sigurnosnoj strategiji iz 2015. Rusija i Kina se ne spominju poimence.

Veze s Rusijom postale su napete 2021., prije rata u Ukrajini, kada su češke sigurnosne službe optužile Rusiju da stoji iza eksplozije u skladištu oružja 2014. godine, zbog kojega su protjerani deseci ruskih diplomata. Rusija je opovrgnula te optužbe.

U strategiji stoji da Rusija hibridnim djelovanjem oslabljuje demokratske institucije i destabilizira društvo.

- Ne dogode li se temeljne i duboke političke i društvene promjene u Rusiji, Rusija će ostati prijetnja europskom prostoru, bez obzira na ishod rata u Ukrajini, stoji u dokumentu.

Odnosi s Kinom zahladili su kada se planovi za velike kineske investicije nisu ostvarili i kada su češki parlamentarni vođe i sadašnja vlada produbili veze s Tajvanom, premda te dvije zemlje nemaju službene diplomatske odnose.

Česi su upozorili i na uporabu kineske tehnologij ei kritične infrastrukture. "Postoji opasnost od kineskih ulaganja u češku i europsku infrastrukturu, dominacije u strateškim opskrbnim lancima, kontrole ključne robe i razvoja novih tehnologija, uglavnom umjetne inteligencije bez obzira na etičke norme i međunarodne standarde", stoji u novoj sigurnosnoj strategiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!