21:53 / 18.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Češka od 8. lipnja planira otvoriti granice i za Hrvate

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: - / REUTERS

Ministar Vojteh je kazao kako je predložio da se od 8. lipnja liberalizira režim putovanja s državama koje se smatraju sigurnim od epidemije u što je, uz Austriju i Slovačku, uključena i Hrvatska.
Češka planira olakšati režim prelaska svoje granice od 8. lipnja, a ta bi se liberalizacija odnosila i na državljane Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva te zemlje Adam Vojteh.

- Sve o koronavirusu

Češka je bila među prvim europskim državama koje su u ožujku strancima zabranile ulazak u zemlju, a Česima putovanja u inozemstvo kako bi kontrolirala epidemiju prouzročenu koronavirusom.

Neka od ograničenja ukinuta su no Češka još nije otvorila svoje granice za inozemne turiste, a od Čeha se traži da po povratku u zemlju pokažu negativni test na koronavirus ili u protivnom moraju u karantenu.

U tijeku su rasprave o otvaranju granica sa susjednim državama poput Austrije i Slovačke, koje su također poduzele korake kako bi liberalizirale režim prelaska svojih granica.

Ministar Vojteh je kazao kako je predložio da se od 8. lipnja liberalizira režim putovanja s državama koje se smatraju sigurnim od epidemije u što je, uz Austriju i Slovačku, uključena i Hrvatska. Sadašnja ograničenja zadržala bi se u odnosu na državljane rizičnih zemalja čiji popis tek treba utvrditi, no vjerojatno je kako se to odnosi na Španjolsku, Italiju ili Francusku.

Predsjednik vlade Češke Andrej Babiš prošlog je tjedna kazao kako bi granice sa Slovačkom i Austrijom mogle u potpunosti biti otvorene od 8. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!