U Češkoj otvoren najduži viseći most na svijetu

14.05.2022.

08:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Najduži viseći most na svijetu

Najduži viseći most na svijetu

Foto: David W Cerny / REUTERS

Strah i adrenalin osjetili su prvi posjetitelji nakon što su zakoračili na najduži viseći most na svijetu, koji se proteže iznad planinske doline u Češkoj. 

- Došli smo ovamo jer volimo adrenalin, rekla je planinarka Michaela Klestilova dok se približavala mostu dugačkom 721 metar koji visi 95 metara iznad tla na svojoj najvišoj točki, a otvoren je jučer.

- Došli smo pješke i sada gledamo svoju nagradu, govori.

Most je nazvan Sky Bridge 721 (Nebeski most) i trebale su dvije godine da se sagradi, a sve je stajalo 200 milijuna kruna.

- Ovo pruža sjajan pogled, rekao je Michal Hofirek, prvi posjetitelj mosta.

Nalazi se na više od 1100 metara nadmorske visine i spaja dva planinska grebena na sjeveroistoku zemlje, 200 kilometara od Praga i blizu granice s Poljskom.

Duži je od mosta Arouca u Portugalu koji ima 516 metara i prije se smatrao najdužim visećim mostom.

No ima i kritičara novog najdužeg mosta.

Regionalni direktor češke agencije za zaštitu prirode Michael Servus rekao je Češkoj televiziji ovaj tjedan da je most izazvao probleme u zaštiti okolnog područja te promijenio njegov karakter.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!