18:18 / 31.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Češka policija traži optužnicu za premijera Babiša

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Češko državno tužiteljstvo priopćilo je u ponedjeljak da je od policije dobilo prijedlog za podizanje optužnice protiv premijera Andreja Babiša pošto je preuzelo spis u vezi s navodnom zlouporabom europskih subvencija.


Policija sumnjiči Babiša da je farmu "Rodino gnijezdo", blizu Praga, 2007. privremeno izdvojio iz velikog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert kako bi mogla dobiti europska sredstva namijenjena malim poduzetnicima.

Babiš (66) koji je slovačkog podrijetla i po listi časopisa Forbes je peti najbogatiji Čeh, niječe da je bilo što nezakonito učinio.

- Dokumentacija o slučaju koji su mediji prozvali "aferom rodino gnijezdo" danas je uručena glavnom državnom tužitelju zaduženom za nadzor, zajedno s optužnim prijedlogom policije", navodi se u priopćenju ureda glavnog državnog tužitelja u Pragu.

- Glavni državni tužitelj će sada proučiti dokumente i odlučiti hoće li podići optužnicu, odustati od kaznenog gonjenja ili će postupiti na neki drugi način, dodaje se.

Policija je još 2019. zatražila podizanje optužnice protiv premijera, ali je glavni tužitelj odlučio da optužnica nije utemeljena i proglasio Babiša nedužnim.

No iste je godine ponovo otvorio istragu protiv Babiša i njegove pomoćnice Jane Mayerove.

Babiš, bivši komunist koji je u 1980-im, kada je Čehoslovačka bila sovjetski satelit, bio suradnik tajne policije, na meti je optužbi Europske komisije za sukob interesa.

Babiš vodi manjinsku koalicijsku vladu u kojoj sudjeluju njegov populistički pokret centra ANO ("da" na češkom) i socijaldemokrati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!