Češka upozorila građane s dvojnim državljanstvom da napuste Rusiju

03.10.2022.

21:02

Autor: M.M./HRT/Hina

Češka upozorila građane s dvojnim državljanstvom da napuste Rusiju

Češka upozorila građane s dvojnim državljanstvom da napuste Rusiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Češka je u ponedjeljak proširila upozorenje svojim građanima da napuste Rusiju nakon što je Moskva prošli mjesec proglasila djelomičnu mobilizaciju, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Češka vlada je već u veljači, kada je počeo rat u Ukrajini, upozorila svoje građane da ne putuju u Rusiju i da je napuste.

Ministarstvo je u ponedjeljak proširilo upozorenje, poručivši da Česi koji imaju i rusko državljanstvo mogu biti izloženi riziku zbog mobilizacije, rekla je glasnogovornica ministarstva.

- Građani Češke koji imaju i rusko državljanstvo trebali bi imati na umu da ih ruske vlasti, ako se nalaze na teritoriju Ruske Federacije, u prvom redu smatraju građanima Ruske Federacije, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici. Češko veleposlanstvo u Moskvi ne može im pružiti odgovarajuću, punu konzularnu zaštitu.

Ministarstvo je upozorilo i da se u Rusiji ne mogu koristiti bankovne kartice izdane u Češkoj zbog sankcija.

Češka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini i primila je stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Češka je prestala odobravati vize Rusima, osim za humanitarna pitanja, kada je 24. veljače počela invazija na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!