15:31 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Češka: Zeman od Babiša zatražio da formira novi kabinet

Foto: twitter/@karelpeka

Foto: twitter/@karelpeka

Foto: - / -

Donji dom parlamenta prošli tjedan je izglasao nepovjerenje manjinskoj vladi koju je predstavio Babiš. AFP podsjeća da češki ustav dopušta šefu države dva pokušaja za sastavljanje vlade i imenovanje mandatara.
Češki premijer Andrej Babiš predao je službenu ostavku svoje vlade predsjedniku Milošu Zemanu, dva dana pred drugi krug predsjedničkih izbora. Zeman je prihvatio ostavku i odmah potom od Babiša zatražio da pokuša oformiti novi kabinet, prenose agencije.

Donji dom parlamenta prošli tjedan je izglasao nepovjerenje manjinskoj vladi koju je predstavio Babiš. AFP podsjeća da češki ustav dopušta šefu države dva pokušaja za sastavljanje vlade i imenovanje mandatara.

Vlada u ostavci sastavljena je sredinom prosinca, a činili su je ministri iz Babišovog pokreta ANO ("da" na češkom) i nestranački stručnjaci. ANO je u listopadu pobijedio na parlamentarnim izborima i osvojio 78 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta. No koalicijske partnere ANO teško pronalazi. 

U petak i subotu održat će se drugi krug čeških predsjedničkih izbora u kojemu se očekuje tijesna utrka između Zemana i neovisnog kandidata Jirija Drahoša.
Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!