13:02 / 22.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Češki ministar: Neizbježne strože mjere zbog porasta broja zaraženih Covidom-19

Ilustracija ( REUTERS/Eric Gaillard)

Ilustracija ( REUTERS/Eric Gaillard)

Foto: - / REUTERS

Novi češki ministar zdravstva rekao je da su neizbježna stroža ograničenja za lokale i javne događaje.
Novi češki ministar zdravstva rekao je da su neizbježna stroža ograničenja za lokale i javne događaje, dan nakon što je njegov prethodnik dao otkaz u jeku porasta broja zaraženih Covidom-19  koji se u tri tjedna udvostručio.

-
Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu  

Češka je jučer zabilježila 1.476 novih slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, čime ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije iznosi 50.764.

Ministar zdravstva Roman Prymula rekao je novinarima da će sljedećih dana zatvaranje barova biti s ponoći pomaknuto na 22 sata te da će na većini javnih događaja broj sudionika biti ograničen.

- Masovni događaji nedvojbeno će se morati ograničiti, rekao je.

Češka je brzo djelovala na početku pandemije u ožujku, zatvarajući većinu maloprodajnih tvrtki, granica i škola prije mnogih drugih europskih zemalja.

Broj umrlih u zemlji u utorak iznosi 522, što je djelić u odnosu prema desecima tisuća žrtava u državama poput Španjolske, Engleske i Francuske.

Češka vlada ukinula je većinu ograničenja u ljeto i otad je stopa zaraze porasla te je po stopi druga u Europi odmah iza Španjolske, kad se promatraju novi slučajevi prema broju stanovnika u dva tjedna zaredom.

Premijer Andrej Babiš, govoreći zajedno s Prymulom, priznao je da su javne zdravstvene službe preplavljene i da u roku od 48 sati u Pragu i središnjoj Češkoj ne mogu pronaći kontakte svih zaraženih.

Rekao je da će se vlada usredotočiti na to da osigura dovoljno bolničkih kapaciteta u kasnijem razdoblju tijekom godine. Babiš je bio metom kritika zbog načina koji je odgovorio na pandemiju.

Jučer je izabrao Prymula, vodećeg epidemiologa, da zamijeni dosadašnjega ministra zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!