Češki parlament ratificirao obuku ukrajinskih vojnika

02.12.2022.

15:32

Autor: Hina/E.P.C.

Češki parlament odobrio obuku ukrajinskih vojnika

Češki parlament odobrio obuku ukrajinskih vojnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon donjeg doma i gornji dom češkog parlamenta potvrdio je odluku o obuci do 4000 ukrajinskih vojnika u Češkoj, odnosno njihova uvježbavanja na tlu drugih članica Europske unije, u čemu može sudjelovati najviše 50 čeških vojnika.

Nakon zelenog svjetla donjeg doma, Senat je ratificirao zakonski prijedlog kojim se dopušta uvježbavanje najviše 4000 ukrajinskih vojnika na poligonu u Libavi, prenio je javni Radio Prague International.


Četverotjedna obuka u pet rotacija počet će 2023. i svaka bi rotacija obuhvatila najviše 800 ukrajinskih vojnika.

 

Češki je parlament ratificirao i raspoređivanje do 55 čeških vojnika koji bi uvježbavali ukrajinske snage na tlu drugih članica EU-a.


Procjenjuje se da bi sudjelovanje stajalo Češku oko 975 milijuna kruna, a dio novca mogao bi se vratiti iz EU-a putem programa Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. 


Glas za misiju dalo je 67 od 70 prisutnih senatora u četvrtak, a glasanju je prethodila oštra rasprava, s optužbom za prorusku propagandu. 


- Nemamo novca za tako raskošno upletanje u ratni sukob, rekla je u raspravi senatorica Jana Zwyrtek Hamplova iz stranke Neovisni.


Izrazila je bojazan za sigurnost čeških građana i tražila da se obuka održava u dijelu Ukrajine u kojem nema borbenih djelovanja.


Njezino stajalište kritizirao je Vaclav Laska, predsjednik kluba zastupnika SEN 21 i Pirati.


- Naša kolegica Hamplova je glasnogovornik ruske propagande. Onaj tko bira komfor i sigurnost, žmiri na ruske zločine protiv ukrajinskog naroda, kukavica je, kritizirao je Laska zastupnicu Zwyrtek Hamplovu.


Kritikama se pridružila i ministrica obrane. 


- Izjava da postoji teritorij u Ukrajini u kojem nema napada gnusna je i mrska laž, odgovorila je ministrica Jana Cernochova. 


Poručila je da bi uvježbavanje na ukrajinskom tlu značilo uvlačenje Češke, članice NATO-a u rat.


Senatorica Daniela Kovarova (Neovisni) optužila je vladu da nije jasno formulirala koje to nacionalne interese Češke brani odlukom o sudjelovanju u obuci ukrajinskih vojnika.


Kovarova i Zwyrtek jedine su senatorice koje su glasale protiv zakona. Suzdržan je bio senator kršćanskih demokrata Lumir Kantor.


Češki parlament odobrio je i mandat za druge dvije misije u inozemstvu, do 40 vojnika na Kosovu te produljenje misije u Iraku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!