17:17 / 04.05.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Češki premijer najavio da će tražiti izuzeće iz zabrane uvoza ruske nafte

Češki premijer Petr Fiala

Češki premijer Petr Fiala

Foto: Press Service / Reuters

Češka će na određeno vrijeme zatražiti izuzeće iz europskog embarga na uvoz ruske nafte kako bi dobila na vremenu za povećanje kapaciteta naftovoda, rekao je u srijedu premijer Petr Fiala.

- Spremni smo podržati tu odluku (o sankcijama koje uključuju naftu), ali da Češka dobije odgodu potrebnu za povećanje kapaciteta kojima se nafta može dopremiti Češkoj, izjavio je Fiala.

- Pokušavamo dobiti odgodu na dvije, tri godine, dodao je.

Češka pokušava povećati kapacitet naftovoda TAL, koji kreće iz Italije preko Austrije do Njemačke i koji čeka dozvolu vlasti u Bavarskoj.

Izuzeće iz sankcija EU-a zatražile su ranije Slovačka i Mađarska.

Europska komisija je ranije u srijedu predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a u srijedu nisu postigli dogovor te se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Slovačka, koja gotovo svu sirovu naftu nabavlja iz Rusije preko naftovoda Družba još iz sovjetskog razdoblja, želi trogodišnje tranzicijsko razdoblje.

Mađarska je objavila da ne podržava sankcije u predloženom obliku.

I Bugarska je u srijedu zatražila izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!