18:03 / 01.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Češki šef parlamenta kao Kennedy: Ja sam Tajvanac

Foto: REUTERS/Ann Wang

Foto: REUTERS/Ann Wang

Foto: - / REUTERS

Predsjednik češkog Senata je pred tajvanskim parlamentom rekao da je Tajvanac, u govoru koji je razveselio Taipei onoliko koliko je razljutio Peking.
Predsjednik češkog Senata je pred tajvanskim parlamentom rekao da je Tajvanac, u govoru koji je razveselio Taipei onoliko koliko je razljutio Peking.

Nakon tog govora u kojoj je ključna rečenica inspirirana slavnim Ich bin ein Berliner koje je 1963. izrekao američki predsjednik John F. Kennedy zapadnim Berlincima, Milos Vystrcil je novinarima kazao da Tajvanci i Česi dijele iste vrijednosti.

Istaknuo je i da mu je kao predstavniku češkog Senata cilj promovirati parlamentarnu diplomaciju, prenosi tajvanska službena novinska agencija Central News.

Vystrcilova rečenica, izgovorena na mandarinskom, naišla je na ovacije tajvanskih zastupnika.

Predsjednik tajvanskog parlamenta You Si-kun naglasio je kako Vystrcilov posjet Tajvanu ne samo da jača prijateljstvo dviju država, nego i produbljuje demokraciju u njima.

Ipak, Češka i dalje nema službene odnose s Tajvanom jer priznanje Kine sprječava diplomatske veze s tom otočnom državom. Tajvan od 1949. ima neovisnu vladu, no Kina ga i dalje smatra svojim teritorijem.

Vystricil je prvi predsjednik parlamenta iz države koja nema službene odnose s Tajvanom koji je govorio u tajvanskom parlamentu. Govor se odvio trećeg od šest dana dugog posjeta češke delegacije s 89 članova.

Kina je ranije upozorila češkog političara da će platiti visoku cijenu za taj posjet.

Prema našem češkom shvaćanju, posjet Tajvanu ne krši 'princip jedne Kine' jer ga mi shvaćamo na svoj način, odgovorio je Čeh.

Nismo protiv Kine. Nadamo se da ćemo održati pozitivne, pravedne i međusobno korisne odnose s Kinom kao što ih imamo s Tajvanom, dodao je.

Vystrcil je istaknuo kako je glavni razlog njegovog posjeta potraga za novim poslovnim prilikama, jačanje bilateralne suradnje u trgovini i tehnologiji i održavanje neovisnosti Češke.

Podržao ga je njemački ministar Heiko Maas koji je odbacio prijetnje Pekinga nakon susreta s kineskim kolegom u utorak u Berlinu.

Wang Yi je u njemačkoj prijestolnici kazao kako je češki predsjednik parlamenta svojim posjetom prešao crvenu liniju, prenosi DW.

Maas je rekao kako Europska unija blisko surađuje po pitanjima vanjske politike, a svoje partnere tretira s poštovanjem.

- Očekujemo isto zauzvrat. A prijetnje se tu ne uklapaju, poručio je Maas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!