07:18 / 24.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Četiri petine ugljenih elektrana u EU su gubitaši

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Sniženje troškova za energiju iz obnovljivih izvora i jeftiniji prirodni plin sve su konkurentniji u usporedbi s ugljenom u proizvodnji električne energije.
Četiri od pet elektrana na ugljen u Europskoj uniji su gubitaši te bi se ove godine mogle suočiti s ukupnim gubitkom od 6,6 milijardi eura, izvijestilo je u četvrtak think-tank Carbon Tracker inicijative.

Carbon Tracker analizirao je ekonomičnost poslovanja svake ugljene elektrane u EU-u i utvrdio da širom EU-a 79 posto elektrana na ugljen radi s gubitkom.

Sniženje troškova za energiju iz obnovljivih izvora i jeftiniji prirodni plin sve su konkurentniji u usporedbi s ugljenom u proizvodnji električne energije, kažu stručnjaci te dodaju da će skuplja tehnologija morati biti instalirana u mnoga postojeća postrojenja na ugljen, kako bi se ispunili stroži standardi EU-a za kvalitetu zraka od 2021. godine.

Rast cijena dozvola za emisije ugljika također bi mogao povećati troškove, navodi se u izvješću.

Nekoliko zemalja EU-a najavilo je planove za potpuno ukidanje ugljena, u skladu s međunarodnim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova, ali neke se još uvijek većinom oslanjaju na ugljen u proizvodnji električne energije, poput Poljske.

Mnogi operateri ugljenih elektrana kažu da će one biti nužne još desetljećima kako bi se osigurala pouzdana opskrba, jer se to još uvijek ne može postići iz obnovljivih izvora.

S druge strane, energetska postrojenja na ugljen koja će i dalje donositi profit uključuju ona u Poljskoj, gdje primaju vrlo visoke subvencije, učinkovite jedinice u Njemačkoj i Nizozemskoj i neka postrojenja u Italiji, Češkoj i Sloveniji, koja imaju korist od visokih veleprodajnih cijena električne energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!