12:13 / 21.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Četvrti krug sankcija Europske unije za Bjelorusiju?

Tihanovska u Bruxellesu

Tihanovska u Bruxellesu

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a trebali bi danas odlučiti o četvrtom krugu sankcija o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja za 86 pojedinaca i pravnih osoba u Bjelorusiji.

- Vrlo smo zabrinuti zbog situacije u Bjelorusiji. Danas ćemo razgovarati o daljnjim sankcijama i o potpori civilnom društvu i ranjivim skupinama u Bjelorusiji, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prije početka sastanka šefova diplomacija članica EU-a, koji su se danas okupili u Luxembourgu.

Ministri su tijekom radnog doručka razgovarali s bjeloruskom oporbenom čelnicom Svjetlanom Tihanovskom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da će ministri u ponedjeljak donijeti odluku o sankcioniranju 86 pojedinaca i državnih tijela, a među njima su i bjeloruski ministri prometa i obrane.

Odluka o tome kada će te sankcije stupiti na snagu bit će prepuštena čelnicima država članica koji se krajem ovoga tjedna sastaju u Bruxellesu na sastanku na vrhu.

Novi krug sankcija se uvodi zbog prisilnog prizemljavanja Ryanairova zrakoplova, nasilja prema prosvjednicima i zbog izbornih manipulacija.

U petak popodne, veleposlanici država članica dogovorili su nove sankcije koje će pogoditi određene gospodarske sektore nakon što je postignut dogovor s Austrijom.

Austrija je ranije blokirala sankcije bojeći se da će one utjecati na poslovanje austrijskih banaka u Bjelorusiji. Preko 90 posto kredita iz EU-a u Bjelorusiji osigurale su austrijske banke.

Na Vijeću za vanjske poslove ministri će također raspravljati o Iraku, te Latinskoj Americi i Karibima. Na marginama Vijeća, ministri će se susresti i iračkim ministrom vanjskih poslova Fuadom Husseinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!