10:11 / 28.03.2018.

Autor: D.M./Hina

Četvrtina mladih spremna preseliti se u drugu zemlju EU-a zbog posla

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je, uz Estoniju i Sloveniju, bilježila najveći udio nezaposlenih mladih koji su zbog posla bili spremni preseliti u drugu zemlju EU-a, pokazuju podaci Eurostata.
Hrvatska je, uz Estoniju i Sloveniju, 2016. zabilježila najveći udio nezaposlenih mladih koji su zbog posla bili spremni preseliti se u drugu zemlju Europske unije, pokazuju podaci Europskog statističkog ureda. U Hrvatskoj je 2016. 26 posto nezaposlenih mladih bilo spremno preseliti se u drugu zemlju EU-a, kao i u Estoniji.

Slijedi Slovenija s 25 posto nezaposlenih građana u dobi od 20 do 34 godine spremnih preseliti se. Najmanji je udio nezaposlenih mladih prema raspoloživim podacima Eurostata iskazao takvu spremnost u Velikoj Britaniji i Irskoj, pet posto, te u Nizozemskoj, šest posto, i Italiji, sedam posto. U prosjeku je u EU-u za selidbu u drugu zemlju Unije 2016. bilo 12 posto mladih.

Švedska pak predvodi skupinu zemalja EU-a s najvećim udjelom mladih koji su 2016. bili spremni zbog posla preseliti se izvan EU-a, od 34 posto. Slijede Španjolska i Finska s 28 posto te Francuska s 27 posto. U Hrvatskoj je tu spremnost iskazalo 11 posto mladih, manje nego na razini EU-a gdje je njihov udio iznosio 17 posto.

Najizrazitiju nesklonost selidbi zbog posla, bilo unutar matične zemlje, bilo u druge zemlje EU-a, bilo izvan Unije, pokazali su 2016. mladi nezaposleni na Malti, gdje se njih 73 posto ne bi selilo kako bi pronašli zaposlenje. Slijedi Nizozemska sa 69 posto mladih nespremnih na selidbu i Cipar s njih 68 posto. U Hrvatskoj 44 posto mladih 2016. nije bilo spremno promijeniti mjesto boravka kako bi pronašli posao, pokazuje izvješće Europskog statističkog ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!