17:48 / 06.04.2021.

Autor: Hina

Charles Michel pozvao Tursku da ublaži spor na Mediteranu

harles Michel pozvao Tursku da ublaži spor na Mediteranu

harles Michel pozvao Tursku da ublaži spor na Mediteranu

Foto: Press foto / Reuters

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je Tursku da nastavi s rješavanjem sporova s Grčkom i Ciprom po pitanju prava na plin u Sredozemnom moru, kada je u utorak posjetio Ankaru kako bi s predsjednikom Tayyipom Erdoganom razgovarao o trgovini i izbjeglicama.

Spor između Turske i članica EU-a Grčke i Cipra, zbog prava koje polažu na podmorje, zategnuo je odnose među državama, dosegnuvši vrhunac prošlo ljeto kad su turske i grčke mornaričke fregate pratile brodove prilikom istraživanja ugljikovodika u spornim vodama.

Europska unija podupire Atenu, a Ankara optužuje Uniju zbog pristranosti i zbog toga što nije ispoštovala obećanja koja je dala migrantskim sporazumom iz 2016.

Posjet Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dolazi poslije europskog samita prošli mjesec, na kojem je Unija rekla da bi suradnja mogla krenuti od dubljih trgovinskih veza i izdvajanja više novca za izbjeglice u Turskoj.

Unatoč zabrinutosti zbog onoga što neki europski čelnici zovu turskim nazadovanjem po pitanju ljudskih prava, EU je pohvalila Ankaru zbog nedavnog povlačenja brodova iz spornih voda i ponovnog pokretanja pregovora s Grčkom.

"U Ankari sam, s von der Leyen spreman započeti razgovore s Erdoganom o budućnosti odnosa između EU i Turske", napisao je Michel na Twitteru. "Potrebna je održiva deeskalacija kako bi se stvorio konstruktivniji plan."

Prošli mjesec EU je otvorila vrata reformi carinske unije prema zahtjevu Ankare. To bi trebalo omogućiti toj kandidatkinji za članstvo da uđe na interno tržište najveće trgovinske unije na svijetu i dopustiti joj nesmetan protok dobara i usluga.

Proteklih godina Erdogan je umanjivao važnost članstva u EU-u, a neki analitičari ovo vide kao neizbježan korak.

Čelnici Unije, koji su posljednji put prije godinu dana uživo razgovarali s Erdoganom, trebali su predstaviti Ankari tri opcije ako se nastavi pomorska deeskalacija, a one uključuju poboljšanje ekonomskih veza, formulu za podupiranje više od 4 milijuna izbjeglica u Turskoj i načine da se suradnja ojača.

"Više nismo u izvanrednoj situaciji, tako da sada radimo na dugoročnoj perspektivi", rekao je europski dužnosnik.

Na prošlomjesečnom samitu, EU je također upozorila da će sankcionirati Ankaru ako nastavi s istraživanjem energenata u spornim vodama i izrazila zabrinutost bog odnosa Turske prema ljudskim pravima.

EU i SAD su kritizirali odluku Turske da se naglo povuče iz Istanbulske konvencije koja štiti žene od nasilja, kao i slučaj gašenja treće najveće stranke, prokurdske Demokratske narodne stranke (HDP).

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!