Charlie Hebdo: Turska osudila ponovnu objavu karikatura Muhameda

02.09.2020.

20:34

Autor: V.K./Hina

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: - / REUTERS

Turska je osudila francuski satirički list Charlie Hebdo i njihovu objavu karikatura proroka Muhameda i kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona koji brani pravo na bogohuljenje.
Turska je osudila francuski satirički list Charlie Hebdo i njihovu objavu karikatura proroka Muhameda i kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona koji brani pravo na bogohuljenje u vrijeme snažnih napetosti u odnosima Ankare i Pariza.

- Oštro osuđujemo odluku lista Charlie Hebdo da ponovo objavi karikature uvredljive za našu vjeru i našeg proroka, naveo je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

Ankara je također kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona koji je u utorak branio slobodu bogohuljenja i ocijenila da je neprihvatljivo opravdavati objave spornih karikatura u ime slobode izražavanja.

Ponovna objava na naslovnici satiričkog lista karikatura proroka Muhameda prilikom početka procesa džihadističkih atentata u siječnju 2015. u Francuskoj bi, prema Ankari, moglo potaknuti mržnju protiv islama i stranaca.

Charlie Hebdo je bio jedna meta džihadista nakon što su 2006. objavili 12 karikatura Muhameda, što je potaknulo ponekad nasilne prosvjede u nekoliko muslimanskih zemalja.

Tradicionalni islam smatra prikaze proroka bogohuljenjem.

Turska reakcija stiže u vrijeme snažnih napetosti između Ankare i Pariza zbog turskih turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom, a na koje Grčka polaže pravo.  

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan zamjera Francuskoj što je u toj krizi stala na grčku stranu.

Sunitska islamska institucija Al-Azhar je u srijedu također ocijenila da je objava karikatura prilikom početka procesa "kazneno djelo". 

- Insistiranje na kaznenom djelu ponovne objave tih uvredljivih karikatura samo snaži govor mržnje i vrijeđa osjećaje vjernika, ocijenio je na Faceboooku Opservatorij za borbu protiv ekstremizma Al-Azhara.

Sunitska institucija bazirana u Kairu drži da je odluka o objavi tih karikatura neopravdana provokacija za blizu dvije milijarde muslimana u svijetu.

List Charlie Hebdo je uoči početka suđenja za napad u siječnju 2015. poručio da ne odustaje i najavio da ponovo objavljuje karikature proroka Muhameda zbog kojih je bio na meti džihadista.

Tih dvanaest karikatura koje je 30. rujna 2005. bio objavio danski dnevnik Jyllands-Posten a zatim 2006. i Charlie Hebdo, prikazivale su proroka koji na glavi ima bombu umjesto turbana i s nožem dok su uz njega dvije žene zamotane u crno.

- Nakon siječnja 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhamedove karikature. Uvijek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi pridonio raspravi, obrazložilo je uredništvo lista.

- Činilo nam se zato prijeko potrebnim objaviti iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u siječnju 2015., dodaje tim Charlieja Hebdoa.

Suđenje za 14 suučesnika islamističkih naoružanih napadača na redakciju francuskoga satiričkog lista Charlie Hebdoa počelo je u srijedu, dok se zemlja nakon pet godina ponovno prisjeća mračne epizode koja je obilježila početak vala ekstremističkog nasilja.

Said i Cherif Kouachi 7. siječnja 2015. su naoružani automatskim oružjem upali u prostorije Charliea Hebdoa, čije su satire o rasi, vjeri i politici iskušavale granice onoga što bi društvo prihvatilo u ime slobodnog govora. Ubili su 12 ljudi u napadu za koji je odgovornost preuzela Al Kaida.

Četrnaest osumnjičenih suučesnika, od kojih će se trojici suditi u odsutnosti a možda su mrtvi, optuženi su za financiranje terorizma, članstvo u terorističkim organizacijama i opskrbu napadača oružjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!