18:07 / 22.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Christine Lagarde: Pandemijski fond EU-a mogao je biti bolji

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: - / REUTERS

Lagarde je rekla da bi bila zadovoljnija s većom količinom subvencija umjesto zajmova.
Povijesni sporazum koji je prihvatila Europska unija o dodjeli 750 milijardi eura kako bi pomogla slabijim ekonomijama Unije da se oporave od pandemije koronavirusa "mogao je biti bolji", rekla je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

- Dogovor u Bruxellesu, RH može računati na više od 22 mlrd. eura     

Prema sporazumu Europska komisija trebala bi isplatiti 390 milijardi u subvencijama i 360 u povoljnim zajmovima zemljama članicama prema kriterijima koji uključuju stopu nezaposlenosti proteklih godina, a kasnije i ekonomsku štetu koju je nanijela pandemija.

No Lagarde je rijetka kritičarka sporazuma, rekavši da bi bila zadovoljnija s većom količinom subvencija umjesto zajmova, u skladu s prvotnim prijedlogom Komisije koji je promijenjen da bi se nagovorilo fiskalno štedljive zemlje poput Nizozemske.

- Moglo je biti bolje, no bio je to vrlo ambiciozan projekt, rekla je Lagarde u intervjuu za Washington Post.

Tijekom vikenda, Lagarde je rekla da bi EU čelnici trebali dogovoriti paket koji je u skladu s prijedlogom Komisije, koja je bila za to da se osigura 500 milijardi eura u subvencijama, iako bi trebalo duže da se postigne sporazum.

Njemački ministar vanjskih poslova usporedio je sporazum s odlukom Alexandera Hamiltona, jednoga od američkih očeva osnivača, da se dugovi američkih država 1790. federaliziraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!