19:09 / 10.02.2020.

Autor: Željo Raić/HRT

Ciara paralizirala Europu i odnijela prve žrtve

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: - / REUTERS

Ciara je stigla u Poljsku brzinom vjetra od gotovo 200 km/h.
Oluja Ciara poharala je zapadnu i sjevernu Europu, a sada je pogodila i istočnu. Ima i ljudskih žrtava. Promet je paraliziran, stotine su tisuća ljudi ostale bez struje.

Oluja hara sjeverozapadnom Europom
Očekuje se udar orkana Ciare

Ciara je stigla u Poljsku i brzinom vjetra od gotovo 200 km/h pogodila skijalište na jugu zemlje. Dvije su osobe poginule, majka i kći, u rušenju montažnog objekta dok su čekale na posudbu skija. I ostatak Poljske teško pogođen olujom, nema struje, deseci kuća ostali su bez krovova. U Češkoj vlada mrak. Deseci tisuća domova i stambenih objekata bez električne energije. Stanovnici i turisti u Pragu se pozivaju da ne izlaze na ulice.

Njemačka i dalje u prometnom kolapsu. Zrakoplovi prizemljeni, autobusi na postajama, željezničke pruge zakrčene srušenim stablima.

Oluja je gotovo potpuno zaustavila željeznički promet na sjeveru, istoku i zapadu zemlje. Samo u Münchenu otkazano je više od 100 letova. Terminali postaju mravinjaci. Ciara je pogodila i Belgiju, Švicarsku, Nizozemsku, Francusku. Ostavlja iza sebe kuće bez krovova, zatvorene ceste. No uvijek ima znatiželjnih, koji žele vidjeti snagu prirode iz prvoga reda.

A u Britaniji, gdje je jučer sve i počelo, danas malo mirnije. Utvrđuje se šteta, a dežurne službe pokušavaju promet vratiti u normalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!