Berlin uveo takozvano pravilo 2G, u Austriji lockdown za necijepljene

16.11.2021.

12:41

Autor: Jelena Perleta/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Europa se bori s pandemijom

Europa se bori s pandemijom

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Cijela Europa i dalje se bori s pandemijom. Dok u Sloveniji raste pritisak na bolnice, vrhunac zaraze ondje očekuju idući tjedan. Berlin je posljednji njemački grad koji je za mnoge objekte uveo takozvano pravilo 2G prema kojem se zabranjuje ulazak onima koji COVID nisu preboljeli ili nisu cijepljeni. U Austriji je drugi dan lockdowna za necijepljene kojim vlasti žele povećati procijepljenost.

Hoće li lockdown one koji se nisu cijepili natjerati da to učine pitanje je na koje se čeka odgovor, i to ne samo u Austriji nego i šire jer potez Austrijanaca ocjenjuje se i kao svojevrstan eksperiment. Do 24. studenog mjere su na snazi, a onda će se vidjeti rezultati.

- Naša tolerancija vrlo je niska. Na snazi je lockdown za necijepljene i naš je zadatak da se to poštuje, rekla je Lisa Sandriesser, glasnogovornica koruške policije.

- Mislim da će sve biti teško kontrolirati. Ne može se ljude tako dijeliti na dvije klase. Mislim da moramo uvesti potpuno zatvaranje za sve, govori Martin Gogel, stanovnik Salzburga.

Nove mjere i u Sjevernoj Makedoniji. Bez potvrde da je osoba COVID preboljela ili da je cijepljena, ne može se više u barove i restorane.

- Bilježimo pad otkako se pojavio koronavirus, a i sada kada se moraju pokazivati potvrde na ulazu. Nekima to smeta, rekla je vlasnica kafića u Skoplju.

I dok makedonske vlasti samo pozivaju građane da se cijepe, ukrajinski predsjednik obećava 35 eura svakomu tko to učini. U toj zemlji cijepljena je samo trećina stanovništva.

Berlin je posljednji njemački grad koji je ograničio ulazak necijepljenima na mjesta poput restorana i muzeja.

- Mislim da su mjere u redu, no volio bih kada bi bilo više kontrole. Osobito u domovima za starije osobe, naglašava stanovnik Berlina.

- Svi zajedno moramo sada povući do proljeća kako bi nam bilo bolje. Nažalost, čini se da sve ide prema novom lockdownu, govori stanovnica Berlina.

Popis zemalja koje uvode obvezno cijepljenje protiv koronavirusa ili se pak za dolazak na mnoga mjesta od osobe traži potvrda o cijepljenju ili da je COVID preboljela, svakim danom sve je duži.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!