11:10 / 10.11.2021.

Autor: HRT

Srednja i istočna Europa s rekordnim brojem novozaraženih

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Cijela Europa i dalje se bori s novim valom pandemije. Više od 23 tisuće novozaraženih je u Ukrajini i 14 tisuća u Češkoj. Danska će ponovno COVID-19 definirati kao bolest koja ugrožava društvo pa će vlada mjesec dana moći poduzimati poteze bez odobrenja parlamenta. U Francuskoj  će se stariji od 65 morati cijepiti kakobi produžili COVID potvrde. A u Njemačkoj je rekordan broj novozaraženih, a raste i broj umrlih. 

Rekordan broj novozaraženih u Njemačkoj 

Njemačka bilježi rekordni broj novih slučajeva zaraze u jednom danu, čak 39.676, izvijestio je Institut Robet Koch (RKI) za kontrolu bolesti u Berlinu. RKI je također objavio da Njemačka ima rekordan broj sedmodnevne incidencije od 232 potvrđena slučaja na 100.000 stanovnika. Prema novim podacima, u 24 sata je u toj zemlji od covida-19 umrlo 236 ljudi, a tjedan dana ranije 194.

Broj hospitaliziranih na 100.000 stanovnika iznosi 4,31. Tijekom cijele pandemije u Njemačkoj je zabilježeno skoro pet milijuna potvrđenih slučajeva zaraze, no vjeruje se da je taj broj puno veći jer brojne infekcije ili nisu bile prepoznate ili nisu zabilježene.

U Francuskoj će se svi stariji od 65 morati cijepiti i trećom dozom do sredine prosinca žele li produljiti valjanost zdravstvene prospunice s kojom mogu posjećivati restorane, barove, kina ili koristiti se javnim prijevozom.

- Najprije želim apelirati na vas 6 milijuna koji se još niste cijepili. Učinite to kako biste se zaštitili. Svi osim djece do 12 godina mogu se slobodno cijepiti. Podsjećam da je kod necijepljenih 11 puta veći rizik od toga da završe na intenzivnoj njezi, u bolnici. Cijepite se kako biste mogli normalno živjeti, apelirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.


Rusija je u posljednja 24 sata zabilježila 1239 umrlih od covida-19, samo nekoliko dana od završetka neradnog tjedna kojeg je vlada uvela kako bi prekinula lanac zaraze. Novih slučajeva je 38.058, uključujući 3927 u Moskvi.

No, prema riječima ministra zdravstva Mikhaila Muraška, u nekim regijama je primjetan pad broja zaraza. Također je kazao da cijepljenje pokazuje rezultate jer je među novozaraženima tek tri do četiri posto cijepljenih. Barem jednu dozu je primilo nešto više od 62 milijuna Rusa.

Mađarska također broji rekordan broj novozaraženih, 8434, što je najveći broj od početka travnja. Broj hospitaliziranih je narastao na 4830, uključujući 463 ljudi na intenzivnoj njezi. U zemlji s 10 milijuna stanovnika, od početka pandemije je umrlo 31.619 ljudi.

Češka je u utorak imala 14.539 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od sredine ožujka. Vlada na odlasku premijera Andreja Babiša odbijala je uvesti 'lockdown' ili slične mjere, tvrdeći da je cijepljenje jedini način pobjede nad četvrtim valom pandemije. Od 10,7 milijuna stanovnika, njih 6,16 milijuna je cijepljeno s obje doze. Broj hospitaliziranih je narastao na 3295, od kojih je 462 na intenzivnoj njezi.

Slovačka ima 7055 novih slučajeva zaraze u jednom danu, najviše od izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Slovačka ima 5,5 milijuna stanovnika i trenutno zbog covida-19 ima 2478 hospitaliziranih. Njih 438 je u teškom stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!